Home » Авторски страници

Подкрепа за учредяването на Вапцаровска награда “Морето и машините”

2019.10.07 Няма коментари
Spread the love

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Ловеч и Асоциацията на възпитаниците на Морско училище клуб – Варна, секция Ловеч, са взели решение да подкрепят предложението за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините”, по случай 110-годишнината от рождението на поета Никола Вапцаров. И са изпратили във връзка с това писмо до президента Румен Радев. Следва текстът на писмото.

ДО
ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ГОСПОДИН РУМЕН РАДЕВ

ОТНОСНО: Решение на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Ловеч и Асоциацията на възпитаниците на Морско училище клуб – Варна, секция Ловеч, за подкрепа на Предложението за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините”, по случай 110-годишнината от рождението на поета Никола Йонков Вапцаров – 7 декември 2019 г.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

На свое заседание Управителния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Ловеч /СОСЗР/ и Асоциацията на възпитаниците на Морско училище клуб – Варна, секция Ловеч, се запознаха с Предложението за учредяване на Президентска награда „Вапцаровска международна премия ”Морето и машините”, във връзка  със 110-годишнината от рождението на поета Никола Й. Вапцаров – 7 декември 2019 г. Ние от СОСЗР – Ловеч и АВМУ, секция Ловеч, подкрепяме инициативата на нашия колега, професор д-р п.н. капитан 1 ранг о.з. Илия Пеев, за която сте запознати, получили сте документи и писмени становища, и от други родолюбиви организации, поддръжници на  тази идея. Ние и нашите членове оценяваме това предложение и сме уверени, че учредяването на Вапцаровска международна премия ”Морето и машините” е навременно и съответства на живота и творчеството на поета Никола Вапцаров. В неговата винаги актуална поезия, той възпя свободата, мира, вярата и любовта. Всичко в неговите песни беше пропито от възхищение към моторите, корабите, техниката и сближаването им с човешката душа. Никола Вапцаров беше сред първите световни поети, който свърза духовно машините, морето и хората. Неговото техническо морско образование и неговия поетичен талант, му дадоха възможност да разбере изискванията на новото време към техническия прогрес. Това го прави новатор, който стана вдъхновител на младите хора, към романтиката, машините и технологиите. Така поетът и морякът Никола Йонков Вапцаров изпревари във времето, своите изследователи и почитатели.

Уважаеми господин Президент,

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Ловеч и Асоциацията  на възпитаниците на Морско училище ”Никола Вапцаров” – секция Ловеч, сме уверени, че учредяването и връчването на международна Вапцаровска премия ”Морето и машините”, в чест на 110-годишнината  от рождението на Никола Йонков Вапцаров – 7 декември 2019 г., е едно достойно признание за поета и моряка Никола Вапцаров.

За нас ще бъде чест да видим осъществена тази идея.

 

Председател на УС
на СОСЗР – Ловеч
полковник/з/ Гриша Генов

Председател на АВМУ
секция Ловеч
капитан/з/ Димитър Лалев

гр. Ловеч, 03.10.2019 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.