Home » Авторски страници, българи зад граница

Делегация от НСА „Васил Левски“ в Цариброд на празника на града

2019.09.24 Няма коментари
Spread the love

По покана на Общинските власти в Цариброд, проф. Пенчо Гешев, ректор на Национална спортна акамедия „Васил Левски“, и проф. Лозан Митев присъстваха на годишния празник на общината. Тази покана е признание за устойчивото сътрудничество и добрите перспективи за съвместна дейност между спортния клуб „Младост“, училищата, общинските власти на Цариброд и НСА „Васил Левски“, насочена към развитието на спорта и осигуряване на условия за висше спортно образование на младите спортни таланти от града.

Честванията в Цариброд, свързани с отбелязването на християнския празник Мала Богородица, събраха голям брой държавни, обществени, културни дейци и местното гражданство, във връзка с реализацията на успешни и значими проекти в града като важен възел в строителство на магистралата Белград-София. Сред присъстващите бяха и вицепремиерът на Р. Сърбия Зорана Михайлович, посланикът на Р. България Радко Влайков, българският генерален консул Едвин Сугарев, дипломати, бизнесмени и множество граждани.

Проф. Пенчо Гешев честити празника на кмета на града, д-р Владица Димитров, председателя на Общинския съвет Зоран Джуров, спортни деятели, общественици и стари и нови възпитаници на ВИФ – НСА „Васил Левски“.

В чест на празника делегацията на НСА „Васил Левски“ посети историческия Нешков връх, където ректорът проф. Пенчо Гешев положи цветя на костницата, в знак на почит към жертвите на Сръбско-българската война от 1885 г. която днес е превърната в символ на сръбско-българското помирение.

НСА „Васил Левски“ има традиционно положително влияние върху развитието на спорта в Цариброд и въобще в Западните покрайнини още от началото на своето създаване. Преподавателят от Академията Веселин Темков и специалисти по баскетбол учредяват първия клуб в града и фактически дават началото на баскетбола в Сърбия през 40-те години на ХХ век.

От края на 60-те години на ХХ в. във ВИФ, а днес НСА „Васил Левски“, успешно се образоват бъдещи спортни специалисти, както в Цариброд, така и в Босилеград, с което школата на Академията допринася за развитието на спорта и опазване на младото поколение в Западните покрайнини.

Именно заради това, по време на своя престой делегацията на НСА „Васил Левски“ имаше многобройни неформални срещи с много възпитаници на Академията и обикновени граждани.

НСА „Васил Левски“, чрез културните центрове и спортните клубове в Босилеград и Цариброд, многократно е оказвала съдействие и готовност за съвместна работа, в интерес на развитието на спорта и сближаването на младите ни сънародници от двете страни на границата.

 

Проф. Лозан Митев,

НСА “Васил Левски”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.