Home » Авторски страници, българи зад граница

Плаж, гараж и недвижими имоти с „Розова долина” и „Магура”

2019.09.09 Един коментар
Spread the love

ЗА СЕРИОЗНИТЕ НЕЩА – С УСМИВКА

Дамите, облечени като за Оскарите – доказателство колко са хубави българките и как подбират с вкус облеклото си. Дискретното осветление в червено – пурпурно, фокусирано върху кокетни масички с вино и деликатеси, предразполагаше към разговор и отпускане. Петък вечер, все още е лято, предстои този чакан, дълъг, “лейбърски уикенд”. Я да му отпуснем края…

Толкова много хора, но, слава Богу, виждам и познати лица. Това си е бонус да срещнеш стари познати на живо, а не само по стените на Фейса, и да се запознаеш с нови. Виждам Таня Михайлова, Русен Русев, Наско Иванов, Гергана Тодорова… Списъкът започна да става дълъг и не ми се иска да стане наръчник с имена, затова ще го оставя за накрая. В този последен петък на август, залата на известния ни Културен център „Магура” се напълни с агенти, брокери, собственици на компании за недвижими имоти, мениджъри на финансови заеми, адвокати и всичко, което е свързано с този бизнес. Лъжете се, ако си мислите, че това е била една от поредните скучни бизнес срещи, където едните говорят за пари, а другите – за каузи и култура. Чувството ми подсказваше, че нещо хубаво ще се случи тази вечер…

Знаех, че щом Златомир Молдовански е тук с неговата театрална група „Розова долина” – това значи театър, забава, весело… Очаквахме на импровизираната сцена да излязат актьорите и да започне театърът. Вместо това те си поканиха доброволци от публиката – и като започна едно импровизирано шоу, накрая имах мускулна треска от смях. Ех, къде са Комиците да ни завидят?

Сега разбрах защо Логан ни беше накарал всеки от нас да напише на листче по един кратък диалог със свободен текст. И после, по дирижиран свободно от него сценарий, всеки от групата актьори трябваше да използва реплика от написаното. За много неща стана въпрос – за плаж, за гараж, за секс, за развод… Този непредсказуем обрат в сцената, която се разиграваше с неочакван край, създаваше взрив от неконтролируем смях. Тук много зависеше от „майсторското диригентство” и насочване от истинските актьори – в случая Логан Кулик (професионален актьор и член на театралната група); Джулия Стоянова, също актьор, завършила НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”; Грант Джонсън и Джордан Кулоу.

Златомир Молдовански и Джулия Стоянова

Участниците – актьори и доброволци от публиката, пред очите ни разиграха събития, импровизирайки места, храна и емоционални връзки. За учудване на всички, доброволците-актьори получиха многократни аплаузи, почти извикани на бис. Оказа се, че Снежина Добрева и Даниела Иванов са скрити таланти, и спокойно могат да завземат и други територии. Една техническа подробност – актьорите бяха американци, с изключение на Златомир и Джулия, и действието се разиграваше на английски, и когато в текста се включеше по някоя българска дума, изговорена с акцент, нали знаете какво се получава – смях до сълзи.

Когато е весело, времето минава незабелязано и щом домакините, в лицето на Надя Желязкова и Валентина Лимов, излязоха отпред, разбрах, че и това свърши. Те благодариха на всички гости, че са уважили поканата им и са дошли да подкрепят каузата, да подкрепят новосъздадената театрална формация “Розова долина”.

„Всяко нещо е като пъзел и с Ваша помощ ние ще подредим цялата картина. Когато Златомир дойде при нас за подкрепа, бяхме силно впечатлени от неговото желание да представя български пиеси на американска публика. Ние сме горди с него и го подкрепяме. Със Златомир се работи лесно и професионално” – сподели Надя накрая.

Театър, импровизации

И ние от публиката искаме да благодарим на тях, младите актьори, че са избрали по-трудния път – не това да печелиш пари, а да печелиш сърцата на хората, трупайки опит, познания в ежедневни тренировки, репетиции, неуморно повторения на реплики, движения, танци. Събличайки многократно емоционалната си кожа, за да влезеш в кожата на своя герой. Знае ли Златомир Молдовански с какво се захваща като създава театралната група „Розова долина”? И още как, та той е в театъра от 13-годишен.

Те наистина намериха своята публика, своите почитатели и покровители в лицето на хората от бизнеса, защото, за да си успешен, трябва да направиш първата крачка и после много още напред, и все по-успешно напред. И младите в бизнеса с недвижими имоти бързо набират инерция, с увереност крачат напред, съчетавайки професионализъм с морални качества. Те са сегашни и бъдещи меценати на изкуството, които подкрепят нееднократно концерти, театър и образование, защото знаят, че едно бездуховно общество не може да има висок стандарт.

И когато се заговори за предстоящата премиера на 16 януари 2020 г. на театралната група „Розова долина” по пиесата на Захари Карабашлиев, спечелила “Аскер” в България – 2009 г., всеки от присъстващите беше сигурен, че няма да я пропусне, защото е фен на групата и вече е съучастник в раждането на професионален театър.

Златомир Молдовански – артистичен директор на формацията пак разказа, че целта е да се показват български пиеси на американска публика, защото са талантливи и хуманни.

Снимка: Център “Магура”

Ентусиазмът на актьорите се предаде и на публиката. Творчеството е заразително. Тази вечер се получи една духовна сплав, защото всеки човек носи креативна частица от Бог и само чака подходящия момент, за да я изрази. Тук, в Център “Магура“, това се случва вече за кой ли път…

Защото е ясна целта, а тя е нито повече, нито по-малко, просто да продължим духовните си корени извън България и изграждане на едно ново, по-хуманно общество.

Специална благодарност на всички, които подкрепиха раждането на един творчески тандем, с всички последствия от това – да имаме професионален театър, и то в САЩ, което значи интегриране на българската култура с останалия свят:

Гергана Тодорова, Русен Русев, Елена Коста, Таня Михайлова, Наско Иванов, Доника Николов, Галя Георгиева, Димитре Димитров, Валентина Лимов, Даниела Иванов, Олга Батиста, Мариана Коцева, Емилия Иванова, Браян Тръмп, Джей Булев, Петя Ненова, Снежина Добрева, Натали Ангелов.

 

Текст и снимки:

Кина Бъговска

One Comment »

  • Нели said:

    НЕВЕРОЯТНО Е ВСИЧКО!!!ГОРДА СЪМ,ЧЕ БОГ МЕ СРЕЩНА СЪС ЗЛАТНИЯ СЛАДУР!!!ДОШЪЛ СИ Е НА ТОЗИ СВЯТ С ИМЕТО,КОЕТО МУ ПРИЛЯГА!!!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.