Home » Авторски страници

Представяне на книгите на Хасан Евраимов в Пловдив

2019.09.09 Няма коментари

Книжарница с мисия “Надежда” организира в Пловдив представяне на книгите на Хасан Ефраимов. За три години авторът е издал осем книги – “Метаморфоза” и “Дервишки караконджул” (2016), “Събирачът на болка”, “Паралелен свят” (2017), “Изпращачът на души” и “Шейтаните от тавана на гара Хитрино” (2017), “Възкресение” (2018) и “Графити” (2019). Събитието в Пловдив ще се състои на 14 септември, от 17:00 ч. до 20:00 ч. местно време, в книжарницата, намираща се на ул. “Петко Каравелов” № 24 в града.

Седем от книгите на автора, на снимката липсва само последната – “Графити”. Снимка: ФБ профил на Хасан Ефраимов

Хасан Ефраимов е роден през 1966 в с. Трем, Шуменско. Завършва Медицина в Медицински университет – Варна, а по-късно специализира Акушерство и гинекология в Медицински университет – София. Започва да пише късно – на 50-годишна възраст. Автор е на романа „Метаморфоза“ (2016), на трилогията за Делиормана: „Дервишки караконджул“, издаден през 2016 г., „Събирачът на болка“ (2017) и „Шейтаните от тавана на гара Хитрино“ (2017), а също и на „Паралелен свят“ (2017) – сборник с разкази на съвременна тематика, „Изпращачът на души“ (2017) – сборник с разкази на лекарска тематика, „Възкресение“ (2018) – сборник със сатирични разкази, “Графити” (2019) – отново сборник със сатира. Той е и автор на спектакъла, озаглавен „Джанки в Манхатън“, представен в няколко града в България. Негови разкази са част от сборниците с творби на български автори от различни страни “Часовниковата кула” (2017), “Читател до поискване” (2018) и “Хоро над Тирол” (2019).

Стилът на Хасан Ефраимов е определян като магически реализъм, преплетен с постмодернизъм. За творчеството на Ефраимов са характерни образите на караконджула и Шейтана, а също и символа на цъфналата джанка. В неговите произведения тя е наречена луда слива, а ароматът й подлудява тези, които са напуснали родния си край, кара ги да страдат, за да не устоят и някой ден да се завърнат. Караконджулът в произведенията на Ефраимов е противоречив образ. Той е “звяр дошъл от тъмните дебри на ада”, за да го видим накрая да плаче, седнал под цъфнала луда слива в една градина в Манхатън. В края на „Дервишки караконджул“ се разбира, че всъщност караконджулът олицетворява емигранта, напуснал родната си страна и скитащ се бездомен някъде по света.

Шейтана в произведенията на Ефраимов е първообразът на злото. Първичното зло, което се появява, без да е предизвикано по какъвто и да е начин. „Шейтаните от тавана на гара Хитрино“ е произведение за вечната и непреходна борба между доброто и злото, между човека и самия Сатана.

Хасан Ефраимов участва активно и в българския обществен живот. Той е сред създателите на социалния проект “Чудната градина”, за осигуряване на работа на лица с интелектуални затруднения в Добрич. Това е инициатива на Фондация “Свети Николай Чудотворец”, на която Ефраимов е член на Управителния съвет. Ефраимов успешно рекламира дейността на фондацията, осигурява средства и материали за съществуването й и същевременно участва в ръководенето на самия проект.

Снимка: ФБ профил на Хасан Ефраимов

С привичното си чувство за хумор, авторът е написал следното за събитието в Пловдив:

“Пловдив! Имам една стара любов там, та ако не ме е забравила, ще мина да я видя. Та си викам: Що не взема и някоя и друга книга, белким за пътни изкарам. (: Ще седна там, пред паметника на Альоша, и все някой ще се излъже. (: А бе, к’вото стане… И любовта да не ме чака вече, и пари да не изкарам, поне гъз път ще види. К’вото стане – берекет версин.
Но аз ще Ви чакам, приятели от Пловдив, на приятна раздумка.”

Събитието във ФейсбукТУК

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.