Home » Авторски страници, Е-Списание

Изкуствен интелект с първа прогноза в политиката

2019.09.08 3 коментара
Spread the love

За първи път в историята изкуствен интелект направи прогноза за политически избори – тя е за провеждащите се днес избори в Русия.

За създаване на изкуствен интелект се говори от много години. Но след силното развитие на информационните технологии мечтите на много учени стават реалност и днес изкуственият интелект е важен елемент при разрешаване на някои от най-трудните задачи в областта на информатиката.
Едновременно с това се разширяват подобластите на изследванията на изкуствения интелект – все по-често той се свързва със задачи като възможността за обучение, планиране, общуване, възприемане, разсъждение, както и способността за движение и манипулиране на обекти.

Но за първи път в света за политически изкуствен интелект се заговори преди повече от една година точно на сайта www.eurochicago.com .

Ето една част от съобщението, което бе публикувано на страниците на сайта:

«…Щом тези, които се занимават с политика или искат да влязат в нея, не са готови да отговорят на елементарни политически въпроси, какво да кажем за обикновените хора? Много от тях вероятно дори не могат да открият връзката на тежкото си положение с качеството на демократичните институции. Нещо повече – за много хора демокрацията стана мръсна дума.

И стигаме до главния въпрос:  Как може да се излезе от това положение?

Не само според нас, най-разумният отговор е – чрез всеобщо образование. Включително чрез гражданско и политическо образование. За съжаление това за цял народ е дълъг, многогодишен процес, изискващ и много финансови ресурси. И при днешните пари, заделяни в България за наука и образование, е неизвестно колко време би отнело.

Логично е да се запитаме – има ли средство, което може да ускори образованието на гражданите?  И така стигаме до ИНОВАТИВНАТА ИДЕЯ:

Защо, успоредно с политическото образование на хората, да не помисли и за машините/компютрите? Щом се работи по изкуствен интелект в много и най-различни области, то какво пречи да се разширят търсенията в още една област – създаване на политически изкуствен интелект?

Нека се замислим – няма ли да може един бъдещ Политически изкуствен интелект /ПИИ/ (Political artificial intelligence /PAI/) да ни помогне в решаването на някои от следните въпроси:

Какъв да бъде оптималният брой на депутатите в Народното събрание? Може би компютърът ще обяви, че при сегашната ситуация, при която в голям процент от случаите всички членове на партиите гласуват анблок (еднакво), е достатъчно в парламента да гласуват и получават заплата само шефовете на парламентарните групи? Или може би трябва да се промени броят на депутатите, като влязат и мажоритарно избрани? А какъв точно да бъде техният процент от всички в НС? Може би умните машини ще ни предложат да отпаднат пропорционалните избори, а вместо тях в парламента да се влиза с жребий, както съветват в последните си изследвания някои математици.

И още много отговори на интересни въпроси може да ни подскаже един бъдещ Политически изкуствен интелект. Той може много да помогне и на политическото ни самообразование. Всеки, който се интересува от някакъв въпрос, ще се свързва с компютър, а той ще му отговаря. При това съм сигурен, че отговорите му ще бъдат по-честни например от отговорите ЦИК по въпроси, свързани с Изборния кодекс.

Знаем, че истинските учените са хора ентусиасти, и гореспоменатото е достатъчно, за да ги провокира да се пробват в новото направление. Още повече, че вече събрахме малък екип от 5 човека, който включва пенсиониран професор от Института по математика и информатика на БАН, доктор от Институт за системни изследвания и роботика, математик, психолог и пишещият тези редове – основателят на сайта Еврочикаго.

Ще се радваме идеята ни да намери нови последователи. И може би тогава Политическият изкуствен интелект (Political artificial intelligence) ще се превърне в иновацията, която ще спаси България.»
Край на цитата.

Оказа се, че цитираното съобщение е било чуто на доста места.
Преди около две седмици с редакцията на сайта се свърза Априлка Първанова – представител на екип от млади хора, за да ни съобщи, че те са успели да създадат експертна система, която след обработване на голямо количество информация и на основата на аналогии, в резултат може да извежда заключения по различни въпроси от реалната политика.

Ето какво заяви по телефона пред представител на Еврочикаго г-ца Първанова:

«Идеята на Вашия сайт за създаване на Политически изкуствен интелект (ПИИ) заинтересува нашият неголям интернационален екип, съставен предимно от студенти, сред които болшинството са българи. След усилен труд през летните месеци, ние Ви предлагаме да се запознаете с първия етап от нашата работа – експертна система, която дава отговор на политически въпроси, след обработката на различни източници и научни трудове. Като за сега се въвеждат със сканиране или от интернет.
След компютърна обработка изкуственият интелект дава решение на поставения му въпрос.
Преди необходимото натрупване в база от данни, кръгът на задачите, които могат да му бъдат задавани, все още е неголям.
Използваме софтуер с отворен код, но на този етап не можем да дадем повече информация. Причините са все още непатентованите интелектуални решения. От съображения за сигурност имената на хората от екипа и подробности за проекта, за известно време ще бъдат запазени в тайна.»

Сътрудници на Еврочикаго се договориха с г-ца Първанова за съвместна работа и тестове на иновативната разработка. Пред ПИИ бе поставен и първия въпрос. Той бе свързан с политическата обстановка и изборите не в България, а в Русия, тъй като по това време повечето от нашите кандидати все още не бяха заявили дали ще участват.

Ето въпросът, който бе зададен на ПИИ:

Ако сте участник в изборите за регионален парламент в Москва, то за кого бихте гласувал, след като на тези избори практически не бяха допуснати никакви опозиционни фигури?

Отговорът, който бе получен е интересен, не само защото за първи път изкуствен интелект дава мнение по политически въпрос – вижте го по-долу сами.

Но преди ПИИ да даде отговор, в базата му от данни бяха въведени различни текстове и коментари от рускоезичното интернет пространство, като основният източник бе сайтът на радио «Ехото на Москва», като бяха използвани интервюта на правителствените говорители и ЦИК, до мненията на опозиционерите Ходорковски, Навалний, Каспаров и др. Добавени бяха и материали на независими журналисти, експерти и експолитици – Белковский, Венедиктов, Ройзман и др.

ПИИ от своя страна е задал допълнителни въпроси – за броя на изборните места, за това може ли да се нарече избор подобен вот, при който избираш кандидати само от определен кръг, а не от всички заявили участие? Кой е виновен за такива изопачени избори и колко са скритите или явните членове на “Единна Русия” сред кандидатите?

Накрая ПИИ достигнал до следния отговор:

«Към изборите на 8 септември 2019 г., така нареченото «Умно гласуване» е възможно най-добрият отговор на отказа за регистрация на опозиционни кандидати и участието в избори без избор. Ефектът от такова гласуване ще е в консолидиране на опозиционните сили и засилване на политическата активност в Русия.»

Следваща прогноза на ПИИ, както ни бе обещано от г-ца Първанова, ще бъде дадена за предстоящите избори в България. За да бъдат резултатите по-достоверни, младите иноватори се обръщат към читателите на Еврочикаго да изпращат свои (или чужди) интересни анализи и коментари (на български, руски и английски), които могат да бъдат ползвани от изкуствения интелект. Подборът ще бъде осъществяван от редакционния екип, а най-добрите дори ще бъдат публикувани.

Вашите текстове и анализи за предстоящите избори изпращайте на редакционния имейл (вж. тук) или като коментари под тази статия.

.

3 коментара »

  • Maya said:

    Може да се окаже действително, че ИИ ще ни спаси от политическата мафия!

  • Лила said:

    Какво означава “умно” гласуване? Електронно?

  • Peter S said:

    Умно гласуване = протестно консолидирано гласуване. Toва е начин на гласуване срещу тази партия, която е носител на статуквото – в случая путиновата “Единная Россия” (ЕР). Отиваш и гласуваш независимо за коя партия, само да не е за ЕР. Но винаги за този, кандидат, който е с най-голяма възможност да победи ЕР. Проблемът е, че понякога се налага да гласуваш за комунист и хора принципни и консервативни гласуват с отвращением или не са съглсни с метода на умното гласуване, чиито кръстник е Алексей Навальний.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.