Home » Авторски страници

“Ага” в надпревара за номинация за Оскар

2019.09.14 Няма коментари
Spread the love

Филмът “Áга” на режисьора Милко Лазаров е българско предложение в категорията “Чуждестранен филм”, в надпреварата за номинации за ОСКАР ‘2019 на Американската филмова академия. Филмът е копродукция на България, Германия и Франция. Музиката за филма е на Пенка Кунева, наша сънародничка, композитор в Лос Анджелис. Главните роли се изпълняват от актьорите от Якутия Феодосия Иванова, Михаил Апросимов и Галина Тихонова.

„ÁГА“

България/Германия/Франция, 2018, 96 минути

Сценарий: Милко Лазаров, Симеон Венциславов
Режисьор: Милко Лазаров
Оператор: Калоян Божилов
Композитор: Пенка Кунева

С участието на: Михаил Апросимов, Феодосия Иванова, Галина Тихонова, Сергей Егоров, Афанасий Килаев

Продукция: Ред карпет ЕООД – Веселка Кирякова
Копродукция: 42 филм, Германия; Аризона продъкшънс, Франция; БНТ, България; ZDF/ARTE

С подкрепата на: Национален филмов център, Mitteldeutsche Medienförderung, Aide aux Cinémas du Monde, Centre national du cinéma et de l’image animée, Institut Français.

Сюжетът на филма представя историята на семейство ескимоси, което мечтае да се събере с дъщеря си Áга. Тя е прекъснала връзката с традициите, когато се е преместила да живее в града. След смъртта на жена си Седна, бащата на Áга, Нанук, извървява дълъг път, за да намери дъщеря си. Зрителите на филма стават свидетели на това как модерният свят променя човешките взаимоотношения. Лентата е създадена при минус 40 градуса в Сибир, върху замръзналата река Лена, и поставя много предизвикателства пред екипа.

“Ага” има вече към 40 отличия от различни международни фестивали. Дебютът на филма е в официалната селекция на фестивала “Берлинале” – февруари 2018 г.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.