Home » Авторски страници

МСП „Св. св. Кирил и Методий“ подкрепя учредяването на Вапцаровска международна премия

2019.09.15 Няма коментари
Spread the love

Международният съюз на писателите „Св. св. Кирил и Методий“ (НПО, учредена през 2017 г.) е взел на 12.09.2019 г. решение да подкрепи предложението за учредяване на Президентска награда – Вапцаровска международна премия „Морето и машините”. В решението, подкрепено и от Литературен клуб „Писатели за добро”, се казва: 

„Международният съюз на писателите „Св. св. Кирил и Методий“ и Литературният  клуб „Писатели за добро” подкрепят предложението на капитан I ранг о.р. професор д.пс.н. Илия Петров Пеев, за учредяване на Президентска награда – Вапцаровска международна премия „Морето и машините”, за стимулиране развитието на науките за морето, образованието и възпитанието на морски кадри, постижения в областта на безопасността на корабоплаването.

През май 2019 г. с тази инициативата бяха запознати участниците в Международния литературен конкурс „Славянско слово“, който всяка година се провежда във Варна. По време на срещата беше представена монографията на проф. Пеев „Поетът, който сроди морето и машините с човешката душа и възпя вярата и любовта, свободата и мира”. С поезията си Никола Вапцаров – Моряка, издигна оригинални световни идеи – Духовно единение на Човека и Машината, вдъхване на Душа на машината. Литературните произведения на Никола Вапцаров са един от най-високите върхове в световната поезия за морето и моряшкия живот. Той внася нещо ново в световната художествена литература и културата на мореплаването – сродява човешката душа с морето и машините.

При обсъждане на монографията беше изразена пълна подкрепа на предложението на автора за учредяване на Вапцаровска международна премия „Морето и машините”, а също така беше предложена да се  връчва награда и на писатели, журналисти, които следват в своите творби наследство Вапцаров и развиват неговите идеи.

От своя страна МСП ще учреди специална награда в памет на Никола Вапцаров, във връзка със 110-годишнина от рождението на поета, която ще бъде връчена в рамките на конкурса „Славянско слово ‘2019”, в раздела „Художествен превод от и на български език”.“

Международният съюз на писателите“ Св. св. Кирил и Методий“ предлага първите лауреати на Вапцаровска международна премия „Морето и машините” да бъдат удостоени на 7.12.2019 г., във връзка със 110-годишнина от рождението на Никола Вапцаров. Решението е подписано от председателя на съюза проф. Ивайло Петров.

Целият текст тук: VAPTSAROV PRIZE 2019

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.