Home » Авторски страници, българи зад граница

Среща на генералния консул Иван Анчев с конгресмен Джан Шаковски

2019.07.04 Няма коментари
Spread the love

На 2 юли 2019 г. генералният консул на Р. България в Чикаго Иван Анчев проведе среща с конгресмен Джан Шаковски (Congresswoman Jan Schakowsky, D-IL 9th District). Срещата беше по искане на българската страна и имаше за цел запознаване на г-жа Шаковски с българската общност в избирателния й район. 9-ти Конгресен район на щата Илинойс обхваща градове с висока концентрация на българи – Дес Плейнс, Арлингтън Хайтс, Маунт Проспект, Парк Ридж и др.

Иван Анчев и Джан Шаковски

Иван Анчев представи многообразието на българите в района, подчертавайки градивния елемент на българската диаспора в американското общество – активни и публично ангажирани българи, съботно-неделни училища и църкви, успешен български бизнес в различни сфери от американската икономика.

Г-жа Шаковски прояви подчертан интерес към въпросите на образованието и обществената дейност сред българите. Изрази силна подкрепа за всякакви инициативи, които имат за цел интеграцията на общността, но със запазване на българския национален идентитет. Бяха обсъдени конкретни бъдещи проекти, в т.ч. и възможността за провеждане на работна среща с изявени представителки на българската диаспора в сферата на образованието, обществената дейност и бизнеса. Ще се търси възможност тази среща да се проведе през последното тримесечие на 2019 г. или първото тримесечие на 2020 г.

Конгресмен Шаковски изяви желание за активно включване в дейността на Групата за приятелство с България (Bulgaria Caucus) в Конгреса на САЩ.

Генералният консул Иван Анчев подари на г-жа Шаковски книгата „Извън хватката на Хитлер“ (автор: проф. Михаел Бар-Зоар), в която се разказва за историческите събития от 1943 г. и спасяването на българските евреи.

Двете страни изразиха желание тези срещи да бъдат регулярни, с цел по-добро взаимно информиране за предстоящи събития и инциативи.

 

Генерално консулство на Р. България в Чикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.