Home » Авторски страници

Ние, хибридите

2019.07.28 Няма коментари
Spread the love

Илюстрация: Semena.popara.org

Българинът тотално бърка понятията хибрид и мутант! Всяка година събира семената от доматите, които гарантирам, някога пак са били хибриди от несъществуващите вече наши институти – и с педантична последователност продължава да ги засява в градината си.

Пролетта винаги е в патос. Лятото настъпва отрезвяването, а есента си купува домати от пазара за лютеницата.

“В земеделската наука (генетиката и селекцията на културните растения) с понятието хибрид се означава първото поколение (F1), наречено още хетерозисен хибрид. То обикновено е с повишена продуктивност и/или качество, с което се изразява т.нар. хетерозисен ефект.

Семената за сеитба на хетерозисни хибриди се получават при специално семепроизводство, при което се засяват определен брой редове майчини и бащини линии, и се спазва пространствена изолация за изключване на „замърсяване“ с други генотипове.

Създаването на хибрид изисква много време и е скъпо, защото растенията трябва да се опрашват ръчно. В добавка селекционерите могат да работят с години, за да открият правилната комбинация от желани черти, които търсят.

Хибридите притежават по-широка адаптивост към околната среда и са по-еднородни от нехибридите, дават по-високи добиви, увеличена устойчивост към болести и други характеристики. По-висока устойчивост спрямо болести и насекоми означава, че няма нужда от използването на много пестициди.

Главният недостатък на хибридите е, че семената могат да се запазят за следващата година, но няма да дадат същия ефект.

Потомството на хибриди обикновено представлява непредсказуема смес от характеристики от прародителите, вместо да бъде подобно на родителите си.”

Това е!

Колко тъп трябва да си, за да засееш семена, взети от хибридни плодове? Засееш ли говна, говна и ще пожънеш. Семената за хибриди всяка година се купуват! 50 стотинки за семенце, ако искате прекрасен домат.

Ся, ще скърша и хатъра на родолюбците. Такова понятие като български домат няма. И българска краставица няма, и зеле няма. Нищо няма от 1989-та година, защото няма български институти. Има говна, които се разпространяват доста успешно сред глупаците.

Български е този домат, който расте на българска земя!

Искате ли домат или каквото и да е било друго, няма как, ще клекнете на холандците. Защото са умни и селектират. Иначе, ще ядете говна, ако изобщо станат. Може и на японците – Саката и Токита вече удрят холандците в земята, и то на половин цена.

Това е положението, хора, независимо дали Ви харесва или не. Поумнейте накрая.

Хибридът е продукт на селекцията. Неимоверен труд, положен от учени. Много пари, много средства. Той не е ГМО-продукт. Мутанти са единствено главите, които никога не поумняват.

Понякога си мисля, че и ние сме родени от семена, взети от хибридни родители. Защо иначе се израждаме в поколенията?

За пръв път в историята, родените деца са по-глупави от родителите си!

Който смее, да го отрече.

 

Хасан Ефраимов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.