Home » Авторски страници, българи зад граница

Събитие в памет на поручик Генчо Неделчев в с. Божица

2019.07.05 Няма коментари
Spread the love

На 11 юли 2019 г., от 11.00 часа местно време, Културно-информационен център „Босилеград“, Сдружение „ГЛАС“ и Демократичен съюз на българите ще почетат паметта и ще положат цветя пред паметника на пор. Генчо Неделчев. Роден в гр. Русе, командир на 16-та рота от 2-ри Искърски полк на 5-та Дунавска дивизия, загинал на 11 юли 1913 г. в сраженията при Панчин гроб. Погребан в двора на черквата в с. Божица.

Снимка: КИЦ “Босилеград”

Селото днес е част от Община Сурдулица, Западни покрайнини, Р. Сърбия. Надгробният паметник на пор. Генчо Неделчев в Божица е издигнат от съпругата му и е запазен и възстановен от родолюбиви българи.

На събитието в памет на пор. Неделчев ще бъдат поканени представители на държавни институции, обществени организации и граждани.

Поддържането и почитането на българските войнишки гробове и паметници от времето на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни на територията на Сърбия, и преосмислянето на историческото минало са крачка към помирение между сръбския и българския народи, и интегриране на Р. Сърбия в Европейския съюз.

През лятото на 1913 г., в ожесточените сражения между българската и нахлулата сръбска армия, са загинали около 1000 български и сръбски войници. И до днес не се знае къде са погребани.

 

КИЦ “Босилеград”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.