Home » Авторски страници, българи зад граница

41-во честване на Макгахан в Ню Лексингтън. Откриване на MacGahan Ave.

2019.06.11 Няма коментари
Spread the love

Джанюариъс Макгахан (1844-1878)

На 8 юни 2019 г. в Ню Лексингтън, Охайо, за 41-и пореден път се проведе възпоменателно честване на живота и делото на американския журналист и военен кореспондент Джанюариъс Макгахан.

Представители на ордена „Рицари на Колумб“ (Knights of Columbus) на почетна стража пред гроба на Макгахан в градското гробище

Както е известно, честванията се провеждат вече повече от четири десетилетия, благодарение на усилията на местната фондация „Макгахан“ и значимата роля на две американки – Карма Джийн Рауш и Барбара Мууни. През последните няколко години в организирането на фестивала активно се включиха Българското генерално консулство в Чикаго и българската общност в Синсинати.

Гражданите, почели паметта на Макгахан на гроба му в Ню Лексингтън

И тази година събитието започна с религиозна служба на гроба на Макгахан, отслужена от отец Иван Малинов от най-старата българска православна църква – „Св. Троица“ в Медисън, Илинойс.

Цветя на гроба на Карма Джийн Рауш от Генералното консулство в Чикаго и признателните българи

Събралото се множество поднесе цветя на гроба на американския журналист, както и на починалата през м. април 2019 г. дългогодишна организаторка на честванията – Карма Джийн Рауш.

Поднасяне на венец пред статуята на Макгахан в центъра на Ню Лексингтън

От името на Генералното консулство в Чикаго, както и от името на всички българи, беше поднесен венец пред статуята на Макгахан в центъра на града. Статуята е изработена в края на 70-те г. на ХХ в. от известния български скулптор проф. Любомир Далчев.

Пред паметника на Макгахан в центъра на Ню Лексингтън (от ляво на дясно: Атанас Рундалиев, служител в ГК – Чикаго; консул Людмила Тасева; проф. Джордж Вредевелд, почетен консул на България в Охайо; Иван Анчев, генерален консул и Теодора Ботева, съветник по търговско-икономическите въпроси при ГК – Чикаго)

Основно събитие по време на тазгодишния фестивал в чест на Макгахан беше именуването на бившата Town Hall Ave. в Ню Лексингтън на Januarius A. MacGahan Ave.

Момент от официалното откриване на Januarius A. MacGahan Ave.

На тържествената церемония присъстваха кметът на града Трент Томпсън, председателят на градския съвет на Ню Лексингтън Дан Бетел, членове на Градския съвет, общественици, множество българи.

Новооткритата улица Januarius A. MacGahan Ave.

Сред гостите бяха проф. Джордж Вредевелд, новоназначен почетен консул на България в Охайо; Лоръл Томбази, президент на Конгреса на източноевропейците в Охайо; Симеон Гаспаров, председател на Съюза на българските писатели в САЩ и по света; Станислав Станимиров, председател на Българо-американския център за културно наследство; Фредерик Макгахан, правнук на Джанюариъс Макгахан.

Официалната церемония по именуването на Januarius A. MacGahan Ave. Моментът на изпълнението на двата национални химна

Церемонията започна с химните на Република България и Съединените щати. След което генералният консул Иван Анчев прочете поздравителен адрес от името на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. 

Поздравителен адрес (петиция) от Jay Hottinger, State Senator, District 31, The Ohio Senate

Поздравителен адрес (петиция) от Larry Householder, Speaker of Ohio House of Representatives

Поздравителни адреси (петиции) изпратиха и председателят на Камарата на представителите на Конгреса на щата Охайо Лари Хаусхолдър и сенаторът от Сената на Охайо Джей Хотингер.

Кметът на Ню Лексингтън Трент Томпсън връчва на генералния консул Иван Анчев Ключа на град Ню Лексингтън

За своята отдаденост в популяризирането на живота и делото на Макгахан и ежегодните Макгаханови чествания генералният консул Иван Анчев беше удостоен от кмета Томпсън с почетен символ – Ключ на град Ню Лексингтън.

Иван Анчев с Ключа на Ню Лексингтън

Традиционно, в рамките на програмата се провежда и научно-практическа конференция, по време на която се правят презентации за живота и делото на Джанюариъс Макгахан.

Момент от научно-практическата конференция в рамките на фестивала

Тази година преподавателят по история в колежа ДеПейдж и Ново Българско училище в Нейпървил Камелия Попова представи презентация под надслов „Един забравен герой: приносът на Джанюариъс Макгахан към българското освобождение (1876-1878 г.)“.

Камелия Попова

Начало на презентацията на Камелия Попова

Изследването на г-жа Попова беше представено и като брошура (на български и английски езици), които бяха издадени с финансовото съдействие на ГК – Чикаго, по линия на Комуникационната стратегия на Министерство на външните работи на Р. България.

Брошурите (на български и английски език),

Брошурите на български и на английски езици

Таня Макдермот от Българската асоциация в Синсинати представи живота на Карма Джийн Рауш. В края на събитието, за доброто настроение се погрижи фолклорен състав „Хайде“ от Кълъмбъс, Охайо, които изпълняват традиционен български фолклор.

Ключ на град Ню Лексингтън

 

Генерално консулство на Р. България в Чикаго

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.