Home » Авторски страници, история, политика

България отпуска 180 хил. лв. за паметника-костница „Нешков връх“ край Цариброд

2019.05.09 Няма коментари
Spread the love

Паметникът-костница “Нешков връх”. Снимка: Far.rs

Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ между Правителството на Р. България и Община Цариброд ще бъде подписано днес от извънредния и пълномощен посланик на България в Сърбия Радко Влайков и кмета на град Цариброд Владица Димитров, съобщи пресцентърът на МВнР. Церемонията ще се състои от 11 часа местно време в Цариброд, Република Сърбия.

Одобреният за финансиране от българската държава чрез бюджета на Министерството на външните работи проект на Община Цариброд за изграждане на електрифицирана инфраструктура на комплекса „Нешков връх” е на стойност 180 000 лева и се реализира по линия на българската политика за сътрудничество за развитие. Проектът е от изключително значение за местната общност с преобладаващо българско население. Паметникът-костница „Нешков връх” е сред най-значимите културно-исторически паметници в историята на България и Сърбия. В него почиват костите на загиналите български и сръбски войни в братоубийствената Сръбско-българска война от 1885 г.

Тази година по линия на българската политика за сътрудничество за развитие ще бъдат подпомогнати проекти в 9 държави от Западните Балкани и Източното партньорство, включително и в Сърбия. Общата стойност е близо 3,5 млн. лева. В Сърбия ще бъдат финансирани още проекти в Босилеград, програми за сближаване на сръбското и европейското образование и други. На среща в София през април т.г. министърът за европейската интеграция на Република Сърбия Ядранка Йоксимович e благодарил на министъра на външните работи Екатерина Захариева за проектите, които се реализират с подкрепата на България по линия на помощта за развитие, и e подчертал тяхната значимост.

С реализирането на проекта „Нешков връх” ще се подобри инфраструктурата на историческата местност, достъпът до нея и до прилежащия манастирски комплекс „Св. Троица“. Растящият брой туристи – българи, сърби и чужденци, които посещават местността и тежкият, труднодостъпен терен, принуждава още през 2016 г. Община Цариброд да търси варианти за асфалтиране на пътя и изграждане на необходимата инфраструктура за пълноценен достъп. Финансирането на проекта ще насърчи туризма и ще спомогне за по-голямата популяризация на „Нешков връх”.

Първият етап от проекта, който българската държава ще финансира, е изграждането на електрифицирана инфраструктура на комплекса. Планира се и последващо осветяване на паметника, което ще позволи през тъмната част на денонощието той да се вижда от Цариброд и прилежащата околия, както и от България. Във втория етап от проекта е предвидено изграждането на асфалтов път между Цариброд и „Нешков връх”, за което Община Цариброд е осигурила бюджетно финансиране, се казва още в прессъобщението.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.