Home » Авторски страници, българи зад граница

ЦИК определи местата за гласуване в българския евровот зад граница

2019.05.09 Няма коментари
Spread the love

На 3.05.2019 г., със свое Решение № 251-ЕП, Централната избирателна комисия определи местата в държавите и броя на избирателните секции извън България, за изборите за членове на Европейски парламент, които ще се проведат на 26.05.2019 г.

В решението се казва, че няма да бъдат образувани избирателни секции в държавите: Пакистан, КНДР, Монголия, Етиопия, Нигерия, Индонезия и Виетнам, “поради изключително малкия брой български граждани, пребиваващи в тези държави, практическата невъзможност дипломатическите представителства да осигурят минимален състав от членове на СИК, необходимостта за командироване на служители от Република България, обосновава се финансова нецелесъобразност с оглед на значителни пътни и командировъчни разходи до тези дестинации, като се вземе предвид очакваният крайно малък брой граждани, които биха упражнили правото си на глас.”

Като се цитира писмо на МВнР, в Решението на ЦИК се казва също, че “е налице обективна невъзможност за организиране на избори в дипломатическото представителство на Република България в Палестина, както и че приблизителният брой на възможните избиратели в Кувейт, е четири лица, поради което се предлага да не бъде разкривана СИК в тези места.” И, че “към 30 април 2019 г. няма получено съгласие за произвеждане на изборите от държавите КНДР, Етиопия и Нигерия”.

По-нататък в Решението се казва:

“В същото писмо вх. № ЕП-04-01-47 от 30 април 2019 г. отново се излага позицията на Министерството на външните работи, съгласно писмо вх. № ЕП-04-01-15 от 8 април 2019 г., потвърдена с писмо вх. № ЕП-04-01-39 от 24 април 2019 г., а именно че в Афганистан, Ирак, Либия, Йемен и Сирия има наличие на висок военен риск, заплаха за живота и сигурността на гражданите, опасност от терористични атаки, влошени условия по сигурността, сериозен риск за упражняване на избирателното право в сигурна среда и поради което в тези държави не следва да бъдат образувани избирателни секции.

Министерството на външните работи в писмото изразява позиция за нецелесъобразност от разкриване на избирателна секция в Египет поради съображения за сигурност.

При съобразяване с успешно подадените (потвърдени) заявления по чл. 16, ал. 1 от ИК за Пакистан, КНДР, Монголия, Етиопия, Нигерия, Индонезия, Виетнам, Афганистан, Ирак, Либия, Йемен, Сирия, Палестина, Кувейт и Египет се установява, че за същите няма подадени заявления, че за тях има единици подадени заявления – декларации за гласуване извън страната, а именно за Индонезия и Виетнам по 2 заявления и Кувейт, Египет и Нигерия по 1 заявление.

Предвид горното, Централната избирателна комисия няма да определи места за гласуване извън страната в Пакистан, КНДР, Монголия, Етиопия, Нигерия, Индонезия, Виетнам, Афганистан, Ирак, Либия, Йемен, Сирия, Палестина, Кувейт и Египет.

Централната избирателна комисия е препратена информация от Министерството на външните работи, обективираща предложения за разкриване на по-голям брой избирателни секции за гласуване извън страната на ръководителите на съответните дипломатически или консулски представителства в Лондон, Берлин, Мюнхен, Брюксел, Мадрид, Хага, Париж и Валенсия.

Списъкът на избирателните секции по държави и градове извън страната, който се съдържа в Решението, е публикуван в сайта на ЦИК.

От списъка може да се види, че в САЩ избирателни секции за българския евровот ще бъдат открити в българските генерални консулства в Лос Анжелис, Ню Йорк и Чикаго, както и в Постоянното представителство на Р. България към ООН в Ню Йорк.

Началото на списъка

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.