Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Екатерина Захариева: Работим за изпращане на български учители в Албания

2019.05.10 Няма коментари
Spread the love

Снимка: БНТ

След признаването на българско малцинство в Албания и започналото излъчване на български предавания по националната телевизия на страната, Министерството на външните работи и посолството ни в Тирана работят за изпращането на учители от България в албанските райони, обитавани от българското национално малцинство. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол в Народното събрание, в отговор на депутатски въпрос за усилията на българската дипломация по отношение на неотдавна признатото със закон българско малцинство в Албания – съобщи пресцентърът на МВнР.

„Не забравяйте, че тези хора от десетилетия са откъснати от България и българската култура, и макар да говорят прекрасен български, за тях кирилицата е почти напълно непозната“ – припомни министър Захариева. Затова българската дипломация полага усилия за подкрепа на малцинството с командироване на учители от България. „От първостепенно значение е да преподаваме на младото поколение там български език и азбука“ – каза министърът.

Тя допълни, че след промяната на албанския Закон за защита на националните малцинства, с която от октомври 2017 г. беше признато българското национално малцинство в страната, албанската национална телевизия от януари изпълнява ангажимента да излъчва информационен блок на български език. „С новините на български започва целият информационен блок на езици на малцинствата“ – подчерта Захариева.

Междувременно националните телевизии на България и Албания са подписали споразумение за предоставяне от БНТ на пакет видеоматериали за България. Сред тях е модулът „Аз уча български“.

Министър Захариева подчерта, че усилията на дипломацията ни към българското национално малцинство в Албания са част от основния външнополитически приоритет на правителството за подкрепа на българските идентичност, език и култура сред традиционните и нововъзникналите български общности по света.

„Наясно сме, че признаването на малцинството ни в Албания е само началото на тези усилия и предстои много път“ – заяви Захариева. България помага на Албания, а посредством това и на българското национално малцинство, и като финансира изграждането на асфалтов път между град Билиц и село Върник, населено предимно с българи. „Това е най-големият проект, който България някога е финансирала по двустранна линия“ – подчерта вицепремиерът. Общата стойност на проекта е 1 125 000 лв.

Това е вторият проект, финансиран от България в Албания по линия на българската помощ за развитие. Страната подпомогна и изграждането на инфраструктура на улица в град Балш, известен в нашата история с летописния надпис от времето на княз Борис I, описващ покръстването на българите – се казва още в прессъобщението.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.