Home » Авторски страници, българи зад граница

Българска майка търси помощ от посолството ни в Швеция

2019.04.01 Няма коментари
Spread the love

Марийка Томова, майка и настойник на 17-годишния Румен Петров Томов-Каллмир, е изпратила преди два дни до Българското посолство в Стокхолм, Швеция, в частност – до втория секретар в посолството, г-жа Надя Велева, тревожно писмо с искане за помощ и съдействие. Синът й Румен е под опеката на социалните служби в Швеция и според нея животът му е в опасност.

В писмото си до посолството г-жа Томова пише:

“Животът на моя син, недохранения 17-годишен син Румен Петров Томов-Каллмир (б.р. следва административен номер), наш гражданин, е в опасност. Отвлечен от социалната служби, отказват му достъп. Спешно е. Не знаем в какво състояние е. Настойник съм. Училището, персонал и социалните служби отказват минимална информация, държат го изолиран с месеци без училище. Имам звукозаписа, на който детето моли за помощ и незабавно извеждане, социалните игнорират и съхраняват правата ми от доброволно задържане по Съм до Ел вие Ю*. Не ме допуснаха да го видя в общежитието, въпреки че ме извикаха от България да го прибера.”

Марийка Томова, преди Томова-Каллмир, има заедно с бившия си съпруг, шведът Петер Каллмир, три деца – Мими, Розита и Румен Томови-Каллмир. Тя живее в България, но в момента се намира в Швеция и моли в писмото си втория секретар на посолството за спешен разговор по телефона и спешно съдействие.

За Марийка Томова и нейните деца нашето издание е писало още преди години (вж. тук, тук, тук и тук). Надяваме се, че от Българското посолство в Швеция ще окажат бърза помощ и съдействие на г-жа Томова, във връзка с нейния син Румен Петров Томов-Каллмир.

—————————————————————————————–

* Според г-жа Томова, синът й Румен е бил задържан по доброволен закон SoL (СуЛ), като е бил укрит от нея като негов настойник в продължение на повече от месец. За това задържане тя разбрала от полицията, след като обявила там сина си за изчезнал, както и от седмично писмо с отсъствията на сина й на училището, в което учи. А на опита й да види Румен в дома Атенагоурден на 29 март 2019 г., вместо условия за среща, социалните служители реагирали в афект по шведски принудителен закон Ел вие Ю. “Това не е нормална служба, ами е свързана с престъпни лица, чийто заложник е Румен.” – смята Марийка Томова.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.