Home » Авторски страници

Протест в София с искане за оставка на шефа на КПКОНПИ

2019.04.01 Няма коментари
Spread the love

Днес в София се организира протест с искане за оставка на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ Пламен Георгиев.

“Искаме, съвсем не на шега, оставката на един завършен лъжец на най-висш държавен пост – председателя на КПКОНПИ г-н Пламен Георгиев. Искаме веднага оставката му заради системното използване на този орган за политически репресии, прикриване на финансови, имотни и други престъпления на високопоставени политици от ДПС и ГЕРБ. Искаме Пламен Георгиев незабавно да подаде оставка и поради факта, че той е човекът, който трябва да разследва корупцията и незаконно имущество, а излъга държавата, медиите и обществото за данъка на собствения си имот.” пишат организаторите на протеста в изпратено до медиите съобщение. 

На страницата на събитието във Фейсбук се цитира и следната информация от Гражданско движение “БОЕЦ”: ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ е получил социално обезщетение за безработица от НОИ за 2012 г. и 2013 г. в размер на 1490 лв. От документите, изпратени до БОЕЦ и анализирани и публикувани от сайта за разследваща журналистика Биволъ, става ясно, че Цветан Цветанов е укрил над 505 000 лева доходи за периода 2003 г.-2013 г. КПКОНПИ и НАП официално констатират несъответствие за 119 000 лева, но прекратяват проверката, като прикриват и манипулират данните.”

“Пламен Георгиев спира проверката за записа “Ало, Ваньо” на 23.01.2012 г. и първия апартамент на конпира е закупен през 2012 г. Случайно ли е?… Биволъ изнесе данни как КОНПИ на същия този Пламен Георгиев е “изпрала” половин милион на Цветан Цветанов” – коментира в социалната мрежа Биляна Петрова.

А ето част от това, което пише Биволъ по казуса:

“Проверка на КОНПИ срещу Цветан Цветанов, приключила през 2015 г., е установила несъответствие в имуществото му от 119 000 лв., но е била прекратена, защото сумата не надвишава прага за конфискация от 250 000 лв. Това показват документи, изпратени до ГД “БОЕЦ”, които Биволъ анализира и потвърди от независим източник. От подробния доклад по преписка УВ-2492/2013 г. става ясно, че КОНПИ е нарушила грубо закона и е приложила различни счетоводни еквилибристики, за да сведе несъответствието само до 130 000 лв. Реалната сума на имуществото, за която Цветанов и семейството му не могат да докажат доходи, е над 500 000 лв., изчисли Биволъ на базата на данните в доклада и открити източници на информация. В доклада има и данни от проверка на НАП, констатирала укриване на данъци в особено големи размери, за което обаче Цветанов не е обвинен.
[…]

Смачканата проверка на Цветанов, укритите стотици хиляди несъответствия в доходите му и отказът да се образува процедура за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, трябва да се разглеждат в светлината на други проверки на същата комисия, която се преля в КПКОНПИ със същия шеф Пламен Георгиев, предложен от… Цветанов. Той сега трябва да извърши и новата проверка на Цветанов след скандала #Апартаментгейт, в който самият Георгиев лъсна, разкрит от Биволъ, с недекларирана тераса от 186 кв.м. и придобивки на имоти на цени под данъчна оценка.”

Протестът, с който се иска оставката на Пламен Георгиев, ще се проведе от 18.30 ч. местно време на пл. “Света Неделя” № 6 в София (до входа на метростанция “Сердика”, при банка “Уникредит”).

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.