Home » Авторски страници, българи зад граница

Българите в Одеса изпратиха Баба Марта

2019.03.30 Няма коментари
Spread the love


Одеса, Украйна. На 30 март 2019 г., по инициатива на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ и Български младежки клуб „Актив“, бе проведена акция „Довиждане, Баба Марта“.

Пред Оперния театър българите от Одеса и областта окачиха мартениците си на едно от дърветата там. Към акцията се присъединиха ученици от Българския културно-просветен център „Аз буки Веди“, които разказаха за българската традиция как се посреща и изпраща Баба Марта. Танцовите състави „Лудо Младо“ и „Български сърца“ се включиха със запалващи български танци, а многобройната публика с удоволствие се включи в хорото. На мероприятието присъстваха представители и на Генералното консулство на Р. България в Одеса.

Максим Димитров, представител на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“:

„Изпращането на Баба Марта вече е традиция за Одеса. Идеята дойде още през 2013 година, когато решихме да покажем как продължава традицията на окачване на мартеници. Одеса е многонационален град и това е един от начините да запознаем хората с нашата култура и обичаи. С всяка година това събитие набира популярност, и все повече родители заедно с децата си идват да кажат: „Довиждане, Баба Марта“. Приятно е да виждаме как случайни минувачи с удоволствие се включват в хорото и се интересуват от празника.”

След акцията като подарък за града от българите остана едно „мартенично” дърво, украсено с мартеници, като символ на настъпилата пролет и добри пожелания към всички. Инициативата се провежда с подкрепата на Одеския градски съвет.

 

Конгрес на българите в Украйна

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.