Home » Авторски страници, Е-Списание

Българското знаме отново се вее над Чикаго за 3-ти март

2019.03.03 Няма коментари

Празничните събития в Чикаго продължават! След като на 1 март 2019 г. за първи път в града с най-голямата българска общност в САЩ дърво бе украсено като мартеница по случай Баба Марта (вж.тук), а по-късно Генералното консулство събра много дипломати,  културни дейци, бизнесмени и българи на тържествен прием (вж. тук), то днес, на 3 март, по традиция се събрахме пред кметството на града за вдигане на българския национален флаг.

Image may contain: skyscraper, sky and outdoor

Традицията да се издига българското знаме в центъра на Чикаго датира отпреди почти 60 години. През февруари 1960 г. група български имигранти се срещат с тогавашния градоначалник Ричард Дейли. Разказват за родината си, за нейната история и за годините на петвековното османско иго. Впечатлен от историята на народа ни, кметът издава специална Прокламация, с която обявява 3-ти март за български ден в Чикаго. Тази Прокламация дава право в центъра на града на 3-ти март да се издига българското знаме. Този ритуал се повтаря няколко години, но след смъртта на кмета е забравен.

Изгубената традиция бе възстановена през 2006 г.  Тогавашният градоначалник Дейли (син) възстанови традицията от времето на кметуването на баща си и денят е вписан в официалния календар на града в знак на уважение към диаспората ни. От 2006 г. до днес всяка година много българи се събират на площада да отбележат заедно този тържествен момент.

Следва кратък видео и фоторепортаж от днешното събитиe:

Image may contain: one or more people and outdoor

 

Image may contain: one or more people, crowd and outdoor

Image may contain: one or more people, people standing and outdoor

Image may contain: 2 people, people smiling, skyscraper, sky, hat and outdoor

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.