Home » Авторски страници, Е-Списание

Дърво-мартеница в центъра на Чикаго

2019.03.01 Няма коментари
Spread the love

Днес, на 1-ви март 2019 г., за празника на Баба Марта и най-българският град в Америка се включи към «Проект Мартеница» – неформално сдружение на български емигранти, които отправиха предизвикателство към сънародниците си по света да разпространят древната традиция на мартеничките по всички континенти. Целта на проекта е създаване на положителен образ на България – образ, свързван с култура и традиции, както и възпитаване на младото поколение български емигранти в духа на традиционните български ценности.

Идеята за украсяване на дървета като мартеници е на българския художник от Стара Загора Mариян Миланов, който от 1992-ра година декорира дървета в централните части на големите български градове.

«Проект Мартеница» в чужбина стартира през 2011 г. в Бризбeйн (или Бризбън) – столицата на австралийския щат Куинсланд, където Асоциацията на българите в Куинсланд получава разрешение и подкрепа лично от кмета на двумилионния град Кембъл Нюман. Ето едно наше интервю оттогава с Изабела Шопова, организатор на проекта. Чуйте какво обръщение отправи тя до българите по света пред Eurochicago.com: martenitsa2011 (кликнете на линка и изчакайте да се зареди звуковият МР3 файл)

Българо-американската асоциация в Чикаго и Генералното консулство от няколко години се опитваха да получат разрешение да направят дърво-мартеница. За съжаление в този голям град, в който живеят хора, говорещи на стотици различни езици и имащи още повече традиции, е невъзможно да се отговори положително на всички.

Ето защо разрешението от кметството, дошло на 27 февруари, е и признание за авторитета на българската общност в града.

Имаше само 24 часа, за да се изработят мартениците и да се украси дървото*, което се намира на булевард „Мичиган“ – практически на централната улица в Чикаго. Точното му място е на югоизточния ъгъл на пресечките на Harrison и Michigan, на входа на парка, недалеч от Бъкингамския фонтан.

Дървото ще бъде украсено само за една седмица и всеки може да го посети и види. Да не забравяме, че традиционно на 3-ти март ще издигнем българския флаг пред кметството в града ни, което се намира само на няколко пресечки по-северозападно (вж. карта на центъра на Чикаго, на която със стрелки са отбелязани кметството и украсеното дърво).

Първият път е най-трудно. Догодина ще се подготвим отдалеч и всеки, които иска да се включи в проекта, е добре дошъл. Контактните телефони ще намерите на уебстраницата на БАА.

 

––––––––––––––––––––––––––––––––––

* «Проект Мартеница в Чикаго» стана възможен със усилията на Генералното консулство в Чикаго и лично на г-н Иван Анчев, на Евгения Петров, Ирена Кирилова и на Българо-американската асоциация в Чикаго и по-точно Цветелина Бойновска, Златина Костов и Петранка Стаматова.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.