Home » Авторски страници, политика

Избори без избор. Живот в непрекъснат Скандал

2019.02.15 Няма коментари
Spread the love

Карикатура: Христо Комарницки, в. “Сега”

“С впечатляващ дори за техните възможности хаос и необяснимо бързане, депутатите приеха вчера промени в Изборния кодекс, с които управляващата коалиция на практика пое пълен контрол над изборния процес. Обезсмислена бе минималната възможност на гражданите на разместват партийните листи, а на опозиционните партии или независими кандидати – да оспорват нередности при гласуването.” – из публикация на в. “Сега”, озаглавена “ГЕРБ и ДПС обезсмислиха изборите”.

Председателят на Правната комисия в НС Данаил Кирилов и други депутати. Снимка: Илияна Кирилова, в. “Сега”

КОМЕНТАРИ ПО ТЕМАТА:

Георги Георгиев, ГД “БОЕЦ”: Дори имитацията на избори бе отменена

…През последните дни мафията окончателно лиши гражданите от някакъв избор и дори имитацията на избори, която се предлагаше, бе отменена и вече изборите са само формалност. През последните дни, месеци и години, и стотиците скандали и гейтове свалиха маските и разкриха престъпната същност на управниците ни. ДжиПи-гейт, ДДС-гейт, ЦУМ-гейт, Янева-гейт, “Ало, Ваньо”, “Ти си ги избра”, Кръстник-гейт, Новичок-гейт, Суджук-гейт са само много малка част.

Това има и добра страна – мислещите осъзнават, че мафията може да бъде отстранена само с битка на площадите. Става явна заблудата, че чрез избори, докато мафията ни управлява, може да се промени нещо. Абсолютно неразбран е за мен неистовият напън на всякакви партии и организации, обявяващи се за опозиционни, десни и демократични, да участват в изборите на мафията, като предварително знаят, че дори и да бъдат допуснати до властта, нищо няма да могат да променят. Исторически доказано. Прилича ми на: “Ние се борим срещу онези, ама много искаме да сме като тях”. Стремеж към властта заради самата власт, а не стремеж към промяна и справедливост. Щом влизаш в схемите на мафията, ти ставаш част от статуквото и няма значение какви са намеренията ти, резултатът е предизвестен. Ако тези партии имат искрени намерения да се борят срещу мафията, то те трябва да застанат до гражданите в техните битки срещу това зло. А тях ги няма. Но не е късно. Никой, никога и никъде не се е преборил с мафията с референдуми, избори и манифестации пред заключени сгради. Нужни са твърди действия.

Непримиримите граждани и свободните медии оставаме единствената сила, която може да се пребори с това. Без заблуди, без илюзии, без наивност и повтаряне на едни и същи грешки. Стратегия, план и бой до дупка.

“БОЕЦ” стартираме инициатива за гражданска номинация за главен прокурор.

Задължително условие, за да отпушим съдебната система, блокирана от корпулентните фигури на Пеевски и Цацаров. И успоредно с това организация на протест за сваляне и отстраняване на компрометираното правителство на Борисов. Протест, бунт, гражданска революция, както щете го наречете.

Следващи стъпки:

– Закон за лустрацията;
– Промяна на Изборния кодекс и въвеждане на граждански контрол върху изборния процес, електронни и мажоритарни избори;
– Велико народно събрание и старт на реални реформи;
– Справедливост и възмездие. И не се лъжете – нито ДПС, нито БСП, нито ОП, или която и да е от ченгеджийските шайки е алтернатива, трябва да изринем цялото блато.

Целият коментар – вж. ТУК.

Снимка: БГНЕС

Проф. Николай Слатински: Живеем в непрекъснат Скандал

…Ние живеем в един непрекъснат Скандал. Всеки пореден скандал е частица от големия Скандал, в който живеем. Постоянно се случва нещо грозно, противно, отблъскващо, уродливо… И дори да има позитивни явления, те са опръскани с кал от поредните проявления на големия български Скандал, в който сме затънали до веждите. По очите ни е полепнала мътна тиня от това блато на ежедневни извращения на нормалността и омаскарявания на демокрацията. И навярно затова трудно виждаме истинското положение в страната.

Ние сме като жабата в тенджерата – в онзи пример, когато водата в тази тенджера бавно се подгрява.

Знаете, казват, че ако жабата бъде хвърлена в не особено гореща вода, тя веднага ще изскочи от тенджерата. Но ако бавно и постепенно се повишава температурата на водата до висока температура, жабата накрая ще бъде сварена, без да се усети какво се случва с нея.

Мой колега, математик, обаче, твърди, че и житейски може да се провери, и математически може да се докаже, че това е невъзможно. Жабата няма да чака да я сварят, тя ще изскочи от тенджерата.

Да, жабата ще изскочи. Но обществото може да се окаже сварено при постепенно подгряване на водата до висока температура – точно както се случва с нашето общество!

Защо, как за жабата това е невъзможно, а за обществото ни е най-вероятно това да е възможно?

Ами поради една проста причина.

Жабата има инстинкт за самосъхранение! Тя, дори когато е мъртва и пуснат слаб ток през крачето й, то помръдва.

А някои общества изпадат в стрес и ступор, и се парализират и примират от безсилие – досущ като зайче в аквариума на сит и подремващ питон.

Стела Николова: “Поправеният” кодекс

Най-тъжното е, че досега Мая Манолова е направила най-демократичния Изборен кодекс, действал у нас! А ГЕРБ веднага започнаха да го “поправят”!

Източник: Фейсбук

Христо Комарницки: Българинът ще се ядоса само, ако не му сложат нищо в копанката

…Мнозинството българи нямат за ценност демократичните си права. Ако им ги отнемат по подходящия начин, както в случая, няма и да забележат. Българинът ще се ядоса само, ако не му сложат нищо в копанката. Управляващата Шайка много добре знае това. И действа методично – постепенно орязва правата на стадото, нагрява котлона, на който се варят жабите.

Междувременно Батко ДАВА.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.