Home » Авторски страници, българи зад граница

Първо Коледно тържество в “Българска академия в Ричмънд”

2018.12.18 Няма коментари

Въпреки краткия период на съществуване на новото българско училище в Ричмънд, Вирджиния – “БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ В РИЧМЪНД”, започнало дейност едва от 8 септември тази година, училището вече може да се похвали със своите творчески успехи.

На 15 декември 2018 г., в присъствието на голяма част от българската общност в Ричмънд и на американски гости, бе представено грандиозно Коледно тържество.

Програмата започна с чувствено слово от директора на училището, г-жа Гюлджан Хадживелиева. След което, под ръководството на почитаемата българска актриса, с над 22-годишен опит в България – г-жа Таня Тошева, 20-те деца, посещаващи училището, представиха две пиески.

Първата – “Бъдни вечер” разкри пред гостите магията на българския обичай и трепета в очакването на Рождество Христово. А втората пиеска – “Коледна приказка” пресъздаде вълнението на горските животни, които очакват пристигането на Дядо Коледа в гората и за да го извикат, изпълняват коледни песнички.

След пристигането на дългоочаквания гост от Лапландия, всеки от класовете на училището показа своите танцови умения. Първи, за да поздравят белобрадия старец, на сцената излязоха най-малките ученици от предучилищната група с г-жа Даниела Иванова, които изпълниха танца на “Две калинки с пъстри перелинки”.

След тях на сцената излязоха първокласниците, които показаха професионални умения в танцуването на българския народен танц ръченица.

На високо ниво и с чудесна хореография се отличи и изпълнението на 4-ти и 5-ти клас.

Те, заедно с талантливия хореограф на училището Ивелина Костадинова, изтанцуваха по оригинален начин българското хоро “Ръка”.

Алиса и Антъни Ладлоу излязоха и поздравиха всички присъстващи с музикални изпълнения, съответно на флейта и на китара.

След традиционното раздаване на подаръците от Дядо Коледа на всички присъстващи деца, белобрадият старец поведе право българско хоро, на което се включиха и голяма част от гостите.

Последва богата почерпка с традиционни български ястия, за които се бяха погрижили учителите и родителите на децата, посещаващи училището.

Голяма атракция на Коледното тържество беше специално организираният Коледен базар за изделия, изработени или декорирани от децата в часовете по извънкласна дейност “Труд и творчество”.

Събраните пари от базара, както и дадените от сърце дарения от гостите на празника, ще се ползват за финансовото подпомагане на училището, с цел покриване на нуждите му и подобряване на учебния процес.

Всички гости бяха удивени от отличната организация и добрата съвместна работа между учители, родители и деца, постигната за толкова кратък срок от това младо училище.


Желаем му още много творчески успехи и занапред! И нека новата 2019 г. бъде още по-успешна и ползотворна за БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ В РИЧМЪНД!


Повече информация за училището може да откриете и на неговата Фейсбук страница: RICHMOND BULGARIAN ACADEMY.

Офелия Цицкова

Comments are closed.