Home » Авторски страници, българи зад граница

Коледна магия в БУ “Св. св. Кирил и Методий” – Хага

2018.12.18 Няма коментари
Spread the love

„Една звезда навън изгря,
дошла е пак Коледа…
Надежда носи на света… и светлина.”

През настоящата учебна година Българското училище „Св. св. Кирил и Методий” се премести от гр. Лайден в гр. Хага, Нидерландия. Коледното тържество се проведе на 15 декември в сградата на Diamant Theater, в близост до училището, със съдействието на ученици, учители и родители.

Официален гост на тържеството беше извънредният и пълномощен посланик на Република България в Кралство Нидерландия, г-н Румен Александров.

Г-жа Ариета Семерджиева, директор на училището, и г-жа Мария Спирова, председател на Управителния съвет, поздравиха всички присъстващи с предстоящите светли християнски празници – Бъдни вечер и Коледа, и отправиха най-искрени пожелания за мирна и свята Коледа. Те пожелаха на всички със здраве и надежда да посрещнем предстоящата Нова година, а училището в Хага да продължава да бъде необикновено и привлекателно за децата място.

Посланик Александров поздрави българската общност с настъпващите Коледни и Новогодишни празници. Той се обърна към учениците с пожелание да бъдат здрави, любознателни и упорити в новото училище, защото качественото образование е залог за успеха на цялото ни общество.

Коледа е времето, когато отваряме сърцата си. Коледа е състояние на духа. Този дух почувствахме на тържеството в Българското училище в Хага, когато топлината и радостта на празника ни сближиха още повече.

Запазването на общия ни дух е гарант за близост и съпричастност, за подкрепа и единение. Когато духът го има, той съществува най-красиво в децата. Те са най-искрените му вдъхновители. Те са най-благородната му цел, защото децата на България са нашето бъдеще.

Водещите Йоана от 7-ми и Румян от 6-ти клас обявиха началото на празничния концерт. На сцената се появиха децата от вокална група “Звънчета“. Концертът започна с трудната за изпълнение песен „Можеш да бъдеш всичко” на група “Революция Z”. С песента „Коледа” талантливите деца ни пренесоха в снежната красота на зимата в тихата и свята нощ.

Съвместното изпълнение на „Звънчета“ и на танцьорите от група „Хорце“, на песента „Македонско девойче“, заредиха зрителите с още настроение и усмивки. Танцовата група „Хорце” продължи тържеството с кръшна ръченица и танца „Тунелчета“.

Към българския фолклор се връщаме тогава, когото търсим нашата идентичност и автентичност. В него е събрана философията на народа ни, а песните и танците са връзката ни с минало, настояще и бъдеще.

Българските носии и шевици са разказ, символ и кодирана информация. В тях са избродирани скрити послания за същността на българите. Магията, хармонията и положителната енергия на прекрасните танци завладяха залата. Децата от „Хорце” ни стоплиха сърцата и още един път ни демонстрираха, че фолклорът е най-атрактивната картичка на България.

Нашето тържество продължи с Коледна викторина представена от учениците от 4-ти и 5-ти клас. Деца, родители, гости и учители бяха провокирани да отговарят на въпроси и да се забавляват заедно.

С грейнали очи и много емоции децата посрещнаха най-желаните и дългоочаквани гости – Дядо Коледа и Снежанка, които дойдоха с голям чувал. Добрият старец донесе много подаръци на послушните ученици.


Едно от най-вълнуващите преживявания на тържество ни беше Новогодишната томбола, в която се теглят различни подаръци и много изненади за всички гости. Благодарим на нашите спонсори за предоставените големи награди в Новогодишната ни томбола.

Екипът на Българското училище в Хага, Нидерландия, честити Коледа на всички християни! С Рождеството си Христос донася при нас частица от светостта на небесния мир.

С пожелание за мирна и щастлива Нова Година!

БУ “Св. св. Кирил и Методий” – Хага

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.