Home » Авторски страници, политика

Среща в София на Георг Георгиев с Матю Бойс

2018.12.17 Няма коментари
Spread the love


Броени дни след посещението в София на зам.-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, българският зам.-министър на външните работи Георг Георгиев прие зам.-помощника на държавния секретар за Европа и Евразия, Матю Бойс – съобщи пресцентърът на МВнР.

„България и САЩ имат близък и активен диалог на всяко ниво и днешната ни среща е важен момент в интегрираните ни партньорски отношения“ – посочи Бойс в началото на разговора.

„Смятам, че връзките между истински партньори следва да се развиват именно по този начин – със срещи на всички нива“ – отговори зам.-министър Георгиев и допълни, че България и САЩ са стратегически партньори по редица въпроси от регионален и глобален характер.

Двамата събеседници обсъдиха теми от двустранен интерес, както и теми, свързани с регионални и глобални въпроси. Георг Георгиев препотвърди българското виждане, че Черно море трябва да бъде зона на мир. „Българската позиция по този въпрос е категорична и ясна“ – допълни той и припомни, че премиерът Борисов нееднократно я е подчертавал.

Гостът сподели, че благодарение на географската си позиция България има „уникален поглед“ върху места като Източното Средиземноморие, Турция и Русия, което прави българските събеседници ценни и важни.

Георг Георгиев благодари за оценката и изрази мнение, че интензивните контакти между народите също са залог за все по-доброто разбиране на спецификите и същността на държавите, техните политически, исторически и културни особености.

„Затова се надяваме страната ни възможно най-скоро да бъде включена в Програмата за безвизово пътуване на САЩ, защото от една страна това ще внесе допълнителна яснота за ставащото в нашия регион, но и ще повиши още повече видимостта на страната ви тук“ – допълни зам.-министърът. „Нещо повече – такъв ход би укрепил икономическите връзки, което ще спомогне за друга важна цел на българската държава – членството ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Надяваме се Съединените щати да подкрепят България в нейните усилия да получи ясна перспектива за членство в организацията” – обобщи той.

Георгиев и Бойс се договориха, че и занапред ще продължат да поддържат близък и интензивен контакт по всички стоящи на дневен ред теми, се казва още в прессъобщението на МВнР.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.