Home » Авторски страници, Е-Списание

Който не се бори за бъдещето, няма бъдеще. Бъдете единни!

2018.08.19 Няма коментари
Spread the love

Заглавието е съчетание от казаното от двама българи наскоро.

«Правя го за бъдещето на България. Който не се бори за бъдещето, няма бъдеще. Това е моето послание.“ Николай Колев – Босия пред БГНЕС.

Както читателите на Еврочикаго знаят, заради дългогодишните схеми за продажба на шофьорски книжки и огромната корупция в България, Николай Колев обяви гладна стачка още през юни, с искания за оставка на траспортния министър Ивайло Московски и разпускане на Народното събрание. Преди няколко дни Босия колабира, а след като е дошъл в съзнание в болницата, където е бил закаран, и лекарите са го върнали, както се казва, от оня свят, пак е отказал да остане за лечение. Босия продължава да гладува в дома си, където идват да го виждат негови приятели и съмишленици, не само от България. Дори от Турция дойдоханегови стари приятели като Ибрахим Рунтов – Куруджу, за да го видят. Български мюсюлмани организират и щафетна гладна стачка в подкрепа на Босия. Те не са забравили, че той е гладувал и заради тях, по време на т.нар. Възродителен процес. Но много други хора в България може би са забравили кой точно е Николай Колев – Босия, за какво се е борил и какви жертви е правил и преди, не само сега.

Николай Колев – Босия. Снимка: Скрийншот от видео на БГНЕС

“Лоша е съдбата на българските животновъди, лоша е съдбата на българския народ. Един човек сам не може нищо, трябва да са много. Бъдете единни!” – Тодорка Сакалиева  (баба Дора) от с. Шарково пред «Радио 999».

Баба Дора стана символ на борбата на животновъди в Страджанско да запазят своите стада, в странната “чумна кампания” на българските власти, заради която бяха избити хиляди овце и кози, и заличени десетки стада. Нито едно дребно преживно животно не умря от чума в Странджанско, нито едно не даде даже категорични признаци, че е болно точно от чума, а френската “референтна лаборатория”, на чиито проби се опряха българските власти, се оказа индустриално и търговско предприятие. Всички загинали в тези села животни бяха избити систематично от властите, с помощта на полиция, жандармерия и замазване на проблема по националните медии. Баба Дора дълго се бори да запази своите животни, защото не вярваше на твърденията на властите, както и мнозина други не вярваха, но накрая избиха и нейните агънца и яренца, и нейните овце и кози, които имаха всяка свое собствено име и които бяха за нея като деца.

Плачещата за своите животни баба Дора. Снимка: Д. Стефанов

Преди да чуете някои от мъдрите думи на Николай Колев – Босия и на Тодорка Сакалиева, искам да подчертая, че не само в България има проблеми, не само у нас са нужни бързи промени.

Ето някои цитати от статии, които сме публикували на страниците на Еврочикаго:

Упадъкът на Америка е най-вече морален

Лекът, който известният американски политолог Чарлз Мъри Мъри предлага срещу това тревожно развитие на САЩ, e The Great Awаkening (Голямото пробуждане). Това е духовно-морален обрат, връщане към забравени ценности, към традиционните добродетели, крепили някога основите на американското общество.

Русия – деградация на морала и семейството

Днес, в постсоциалистическата епоха, за младите красиви жени сексът често е най-лесният път към богатството, а за рускините между 30 и 40 години вероятността да си намерят мъж, който да не е женен и да не е алкохолик, клони към нулата. Москва се е превърнала в Мека за изневерите и сексуалната разпуснатост.

Обсъждат загубата на морала в китайското общество…

Писателят Йе Хуо коментира, че днес китайците са пропити с недоверие и студенина. Според него и според професора по психология Сун Янджун, връщането на традиционните ценности се нуждае от усилията на всички. Те призоват сънародниците си да са смели в осъждането и наказването на неморалното, да са решителни в борбата за своите основни права. Това ще спре социалната неправда, ще доведе до повече справедливост и ще възроди ценностите.

Както виждате от цитатите, обществени кризи има не само у нас. Заплахата за България е по-голяма, заради рамера на държавата ни и заради ужасяващата демографска криза. Но ако успеем да превърнем малката ни численост в качество – то ние много по-лесно от големите ще може да се променим. Как? Ами достатъчно е да чуем какво ни казват тези, които не са съгласни със случващото се у нас. И не само казват, но се и борят. Не за власт и не за себе си, а за бъдещето.

Чуйте какво каза баба Дора:

(Това е откъс, цялото интервю може да намерите ТУК.)

И какво каза Николай Колев – Босия:

(И това е откъс, цялото интервю може да намерите ТУК.)

„Ние нямаме общество. В момента имаме тълпа, чрез която кукловодите решават всичко, чрез тая тълпа. Има една доста голяма група, това са колебаещи се. И имаме едни млади хора, които напуснаха България и вече не са вътрешен фактор. Това е един изключително важен проблем на България, защото без общество не може и властта да бъде контролирана.

Нито един проблем не се решава от тълпа, така проблемите само се натрупват. Тълпата е безкрупулна, безчувствена, тя е анонимна. Тъплата е нещо, което задълбочава проблемите. Трябва да създаваме общество, за да решаваме проблемите, а общество се създава чрез ценности. Единствено ценностите различават тълпата от обществото.

Не може анонимно човек да се бори за каквото и да е. Човек се бори за нещо, когато е индивид, когато е личност и когато има ценности. А ценностите са минимум пет – това са вяра, чест, достойнство, милосърдие (може да го наречете състрадание) и солидарност. Без тези пет неща ние общество не можем да създадем“ – казва Босия в това интервю. Казва и, че хитростта и коварството не са ценности, а антиценности.

„Обществото е пазителят не само на ценностите, то е пазителят на бъдещето на една държава, на една нация.“

„Аз не правя това, което правя, заради Московски или заради това Народно събрание. Не го приемайте така. Аз го правя заради поколенията, защото общество се създава бавно, мъчително и много съмнително. Правя го за бъдещето на България“ – казва още Босия.

„Който не се бори за бъдещето, няма бъдеще. Това е моето послание.“

От интервюто на Босия повтарям две изречения, които ще запомня, докато съм жив: “Човек се бори за нещо, когато е индивид, когато е личност и когато има ценности. А ценностите са минимум пет – това са вяра, чест, достойнство, милосърдие и солидарност. Без тези пет неща ние общество не можем да създадем.” И още: „Който не се бори за бъдещето, няма бъдеще!” .

Ще повторя и съвета на баба Дора от Шарково: Един човек сам не може нищо, трябва да са много. Бъдете единни!” и ще Ви предложа да поставим началото на нещо ново – единение, общество от солидарни хора.

Граждани, които вярват в тези пет основни човешки ценности, и които са съгласни с думите на журналиста и писателя Симеон Гаспаров: „Нашата земя българска ние не сме я наследили от дедите ни, а сме я взели назаем от децата ни. И всичко – и пръстта, и въздуха, и водата – е тяхно, на нашите деца. Ето защо им дължим едно по-добро бъдеще!”

Моля, напишете ако искате коментари на редакцииония ни имейл (линк) или във Фейсбук групата, създадена специално за бъдещото българско общество (линк).

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.