Home » Авторски страници

Въпрос на чума или въпрос на пари? Френската „референтна лаборатория“ е промишлено и търговско предприятие

2018.07.22 2 коментари
Spread the love

Странната тропическа чума, която бе открита в България, в Странджа, продължава да бъде бранена със зъби и нокти от властите, които са готови да избият останалите все още неизбити дребни преживни животни в района на всяка цена. Шарково е пълно с жандармеристи и полицаи. Никой не може да влезе в селото, включително и журналисти не се допускат вече там. Блокирането на Шарково е със заповед на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/. Не се допускат и журналисти. Според информация на „Софийска протестна група“ във Фейсбук, тези действия са узаконени от кризисен щаб, съставен от премиера Борисов, в който влизат още земеделският министър Порожанов, вътрешния министър Радев, директорът на БАБХ Илиев, и още един служител на БАБХ, Георгиев.

Болярово, 22 юли. Националният флаг е опънат на оградата на една от последните ферми, където животни са нарочени за унижощаване. Снимка: Скрийшот от видео на Радио 999

Ето още каква информация може да се намери на страницата на „Софийска протестна група“. Там са качени снимки от документи, свързани със Cirad„Френска организация за агрономически изследвания и международно сътрудничество за устойчиво развитие на тропическите и средиземноморските региони.“ („Cirad – La recherche agronomique pour le développement“). Има и въпроси към Cirad, които са следните:

„Скъпи Сirad, тези два „документа“ бяха публикувани на сайта на българска агенция, която твърди, че документите са Ваши. Как ще коментирате следните два факта:

1. Знакът и печатът на двата документа са едни и същи – кой може да подпише два пъти по един и същи начин, и може да постави печат (на Вашата компания), който пресича подписа на точно същото място? Мислите ли, че тези документи са фалшиви?

2. Днес, след като обвини българската агенция за безопасност на храните в манипулиране, тези „официални документи“ вече са отменени от интернет сайта.

3. Какви са връзките между Вас и БФСА (официално Ви напомняме, че имаме право на тази информация като данъкоплатци на ЕС)?

4. Каква е връзката между Cirad и г-н Франсоа Габриел, съпруга на комисаря на ЕС Мария Габриел?“

Този пост на ФБ страницата на „Софийска протестна група“ е с добавени към него, освен Сirad, и BBC News, AFP News Agency, Reuters, bTV Новините, Guy Verhofstadt, ECR Group, EPP – European People’s Party.

Ето, впрочем, как самата Сirad представя себе си на своя сайт, в рубриката Qui sommes-nous?“. („Кои сме ние?„). Тя се представя като публично промишлено и търговско предприятие. Следва цитат от сайта на Сirad„Etablissement public à caractère industriel et commercial, le Cirad est placé sous la double tutelle du ministère de l’Enseignement supérieur et de la Recherche et du ministère des Affaires étrangères et européennes.“ („Като публично промишлено и търговско предприятие, CIRAD е под двойния надзор на Министерството на висшето образование и научните изследвания и на Министерството на външните и европейските въпроси.“)

А ето и малко информация от сайта на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/, която е качена преди два дни. Там Френската „организация за агрономически изследвания и международно сътрудничество за устойчиво развитие на тропическите и средиземноморските региони“  е наречена „френската лаборатория „СИРАД“ (CIRAD)“. БАБХ пуска линкове от резултатите от пробите, които са извършени от тази френска организация, която сама определя себе си като „публично промишлено и търговско предприятие“.

„Във връзка  с твърдения за свалена от сайта на БАБХ информация:

На сайта на Агенцията са качени обобщените резултати от пробите, изследвани във лаборатория „СИРАД“ (CIRAD). Изпратено е запитване до френската лаборатория за разрешение за публикуване на информацията.  
Резултатите могат да бъдат видяни на следните линкове (на български и на английски):
http://www.babh.government.bg/userfiles/files/ZHOJKF/outbreaks_2018/1___Pages%20from%20bulg-bulg-bulg-Rapport-molecular.pdf
http://www.babh.government.bg/userfiles/files/ZHOJKF/outbreaks_2018/1__Pages%20from%20bulg-bulg-bulg-EU%20Reference%20laboratory%20for%20Peste%20des%20Petits%20Ruminants.pdf
http://www.babh.government.bg/userfiles/files/ZHOJKF/outbreaks_2018/1__Pages%20from%20Rapport_23062018_Yambol_Voden.pdfhttp://www.babh.government.bg/userfiles/files/ZHOJKF/outbreaks_2018/1___Pages%20from%20PPR%20Assay%20Report-65180705-%2009072018.pdf“

Снимка на един от документите с резултати от проби, извършени от Cirad, преведени на български и качени в сайта на БАБХ.

Ако обявената от българските власти за референтна френска лаборатория е промишлено и търговско предприятие, както самата организация се нарича, и ако масовото избиване на дребни преживни животни в Странджа, където нито едно животно не умря само и нито едно не показа видими признаци на чума, въпреки положителните проби от френската организация, действията на българските власти наистина започват да изглеждат като някакъв зловещ и абсурден театър, като безсмислена месомелачка не само на кози и овце, но и на човешки съдби, която въпреки всичко продължава и ще продължи, изглежда, до дупка.

Но да се върнем към Болярово, където днес Радио 999 е направило поредния си репортаж. Според хората, които репортер на Радио 999 интервюира, действията на властите в България вече са истерични. Хората смятат, че стадото на баба Дора в Шарково най-вероятно силово ще бъде изтребено днес. И, че управляващите са решени да избият всички нарочени за избиване животни в района, които още не са избити, въпреки всички противоречия в аргументи, изявления, проби, въпреки всички съмнения, хаоса и мъката, който причиниха.

Болярово, 22 юли. Репортер на Радио 999 разговаря с фермерката Ани от Болярово и други хора, които са там. Снимка: Скрийншот от виедо на Радио 999

Репортерите на Радио 999 не са били допуснати днес в Шарково, което, както вече споменахме, е блокирано от жандармерия и полиция. След репортажа от Болярово, те ще продължат обиколката си из района там, където бъдат допуснати. Пред Радио 999 една от интервюираните жени в Болярово, която се представя като Боряна, казва:

„Който още не е разбрал, трябва да знае, че първите проби в района взети на 23 юни, а след това на 27 юни е издадено официално становище, че няма чума, че няма такова заболяване, има само някакви симптоми за нещо подобно. Затова властта иска втора проба. А френската лаборатория, която беше цитирана от властите, е организация за агрономически изследвания на тропически страни. Тя е прикачена на една платформа с други подобни организации, и едва от 20 юни са подписани някакво споразумение за изследвания на болести по животните. Това не е лаборатория, това е организация, която едва от 20 юни е подписала споразумение да изследва и болести по животните.

Местните хора в района знаят, че е имало пръскане срещу бяс и други болести, които могат да дадат някакви симптоми за заболяване сред животните. Цял месец, след като се заинтересувахме и видяхме какви са признаците за тази чума, за която се твърди, че я има, която е тропическа, въобще не е характерна за нашите ширини и за която инкубационният период от 3 до 10 дни, след всичко, което се случи, ние вече смятаме вече, че това е национално, държавно предателство. Става въпрос за корупция навсякъде, по всички етажи от властта.“

Боряна казва още, че „Убитите кози и овце в района още от началото на юни са загробвани не по правилата, които са, ако са били болни от чума. И след като разни други животни и хищници вече са разровили тези гробове – значи сега, ако пламне зараза, сигурно за това ще бъдат обвинени хората, които протестираха срещу масовото избиване на кози и овце в района. Трябва да се знае, обаче, че ако пламне зараза, това би било, защото убитите животни не са изгорени или не са загробени на достатъчно дълбочина.“

Така изглеждат животни, които действително са болни от чума, според „Практическо ръководство за борба с чума по дребните преживни животни“ на БАБХ от януари т.г.

Според  „Практическо ръководство за борба с чума по дребните преживни животни“, впрочем, което е създадено от самата Българска агенция за безопасност на храните, дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“, като приложение към Заповед РД 11-166/23.01.2018 г.: „Пробите за изолиране на вируса и откриване на антиген или РНК е най-добре да бъдат взети, когато са налице силна треска и орални лезии, но преди проявата на диария. Това е периодът, когато вирусните титри са най-високи. При аутопсия, проби се вземат от лимфни възли (особено mesenteric и mediastinal), бели дробове, далак, сливици и засегнати части чревен тракт (т. е. илеум и дебели черва). Тези проби се вземат от eвтаназирани или умрели животни.“

Нищо такова не се е случвало в странджанските села, където бяха избити вече хиляди дребни преживни животни. Няма силна треска и орални лезии, няма кози или овце, които да са починали поради заболяване, каквото и да било то, включително и в тези случаи, които са дали положителни проби, според обявената от българските власти за референтна френска лаборатория, която е споменатата по-горе Cirad,“Френска организация за агрономически изследвания и международно сътрудничество за устойчиво развитие на тропическите и средиземноморските региони“. Инкубационният период за тропическата чума, която според управляващите е открита в станджанските села, е от 3 до 10 дни (според споменатото също българско „Практическо ръководство за борба с чума по дребните преживни животни“, което ръководство е от януари т.г.). Минава месец, а животните, които все още не са евтаназирани, не дават никакви признаци, че са болни от нещо. Но управляващите са решени с цената да всичко да избият всички животни в района.

Фермерката Ани от Болярово смята, че за управляващите в България всичко е пари. Снимка: Скрийншот от видео на Радио 999

Фермерката Ани от Болярово, която се срещна преди дни и със земеделския министър, казва пред репортер на Радио 999:

„Искаме да попитаме управляващите, след като създадоха такъв стрес сред местните хора, защо още не можем да получим резултатите от първите проби на животните. Вярвам само на себе си и на хората, които досега са ме подкрепяли. Просто изгубих доверие към всякакви управляващи и за тяхната наглост вече нямам думи. Ще се боря за последно с тези нагли хора. Каквото и да се обясняваме с тези хора, за тях всичко е пари.“

Следва видеозапис на днешния репортаж на Радио 999 от Болярово.

По-късно днес във ФБ група „Протест срещу евтаназията на здрави животни“ бе качено следното съобщение:

„20-тина човека пред фермата на Ани в Болярово.
Чакат. Пазят. Подкрепят. Молят се.
Овците са още живи, но тук и сега.
С баба Дора няма връзка в момента.
Оставили са я сама с Жандармерията, изгонили са хората.
Току-що трактор изкара убити кози, предполага се, че са на баба Дора.
Бог да прости невинните душици, пък ние ще си влачим кармата.“

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Според разследване на Нова телевизия, излъчено през декември 2017 г. и наречено „Европари за овце“, евросубсидии са били раздавани за овце фантоми и то често на хора, свързани с роднински връзки с чиновници от Министерство на земеделието и др. институции. „Има случаи, в които тези животни са само на хартия и само в регистрите на Българската агенция за безопасност на храните“ – казва журналистът от Нова ТВ Марин Николов, който е направил разследването. Тези животни фантоми трябва да са били вписвани от местните ветеринари, които са отговорни за тази дейност. (Ако има действително такива ветеринари, замесени в тази схема, която все пак не е имало как да мине без тях, то сегашното поведение и изявления на някои ветеринарни лекари, при сегашната криза в Странджа, може би трябва да се погледне и от този ъгъл – че неправомерното усвояването на евросубсидии е ставало, ако се доверим на разследването на Нова ТВ отпреди няколко месеца, и чрез посредничеството на ветеринари.)

 

2 Comments »

  • Hemy Kostas Varnalius said:

    ПРИ НАЛИЧИЕ НА ЕДВА-ЛИ-НЕ ЕЖЕДНЕВНИ АВАРИЙНИ СИТУАЦИИ – МИНИСТЕРСТВО ЗА АВАРИИ И ИЗВЪНРЕДНИ СИТУАЦИИ У ЗЯКРИТО!?!

  • Mariana (author) said:

    Пресконференция в БТА с участници д-р Пламен Пасков – ветеринарен лекар, Владимир Павлов – организатор на протестите в Шарково, и Иво Чорбов – животновъд. Процедури и изисквания, регламентирани в Европейските директиви.

    Видеозапис в сайта на БТА тук – http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_ybaji8wo

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.