Home » Авторски страници, политика

Има ли сключено споразумение между Меркел и Борисов за мигрантите?

2018.07.03 Няма коментари
Spread the love

Германия ще връща мигрантите в първата страна от ЕС, която ги е регистрирала – пише днес OFFNews

“Ръководствата на ХДС и ХСС са се договорили за изграждането на транзитни центрове по границата на Германия с Австрия, в които ще бъдат настанявани кандидатите за убежище, които вече имат регистрация в друга страна от ЕС. Именно от тези центрове ще става връщането на вече регистрираните мигранти в съответната страна, пише в компромисното решение, цитирано от Дойче веле. Това обаче ще става на основата на сключени споразумения със съответните страни, пише още в документа.”

Снимка: instagram.com/bundeskanzlerin

Германският канцлер се е споразумяла с 14 страни за бързо връщане на мигранти – това написа “24 часа”  на 30 юни, позовавайки се на ДПА. Същата новина бе съобщена и от други медии.

“Правят закрит център за бежанци в Странджа?” – друга новина, тя е от вчера и е на Дарик – Бургас.

“Гранична полиция подготвя в пълна секретност изграждането на център за бежанци от закрит тип. Информацията упорито набира скорост в региона, но до момента официално потвърждение от властите няма. Институциите тактично запазват мълчание по темата, няма никаква яснота и около мотивите за това решение. Твърди се, обаче, че вече е дадена зелена светлина на проекта и е въпрос на време в района да бъдат стоварени сглобяемите конструкции.
Местните разказват, че преди седмица екип от експерти пристигнал в Синеморец, за да извърши оглед. „Намириса ни, че нещо правят, така и не ни казаха защо идват…” – споделят жителите на селището. Граничните са извършили оглед в местността „Пальокупата’’ – между Синеморец и Бродилово, научи Дарик-Бургас.”

Снимка: bnews

“Защо нито една ТЕЛЕВИЗИЯ не е в Харманли – да попита мигрантите откъде и защо ги карат пак в България…” – пише на 30 юни сайтът bnews.

“Защо нито една ТЕЛЕВИЗИЯ не е в Харманли, да попита мигрантите откъде и защо ги карат пак в България…
Харманли, вече една седмица очаква да дойдат телевизионните екипи и да зададат само един въпрос на мигрантите, които пак започват да пълнят лагера – Откъде ги карат?
Но телевизиите с национално покритие в България не искат да си навличат гнева на Бойко Борисов и не само, че не искат да пратят камери в Харманли, но се правят и че този проблем не съществува, а те си идват всеки ден в закрити камиони, в микробуси със затъмнени стъкла, под погледа на жандармерията и с любезното съдействие на Герб се приемат отново в България.
Засега на новите не им дават да излизат на големи групи в града, за да не бият на очи, но местните жители твърдят, че поне от седем дена освен познатите им физиономии на мигрантите, които няколко месеца обикалят из града са се появили и много нови, които обаче гледали много злобно и на развален английски обяснявали, че искали обратно в Германия и не знаели, защо пак ги връщат в България, казват че са ги вадили директно от лагери в Германия както навремето нацистите и са ги товарили на самолети за България.
В Ямболско вече хората говорят, че на Безмер под прикритието на нощта кацат по няколко самолета, които превозват именно тези същите мигранти, които се озовават накрая в Харманли, местните подчертват и факта, че полицейското присъствие в района силно се е повишило от няколко дена, но това стана ясно и от думите на министъра на вътрешните работи вчера, който обясни, че над 800 полицаи ще бъдат командировани в Бургас.”

Появиха се и други информации, че от два-три дни на летище Безмер до Ямбол кацали малки чартърни самолети и от тях под погледите на жандармерията слизали мигранти, които се товарели в закрити камиони и се пращали директно в Харманли.

Всички тези новини водят до предположението, че Ангела Меркел може вече да се е споразумяла с Бойко Борисов и с други ръководители на държави в ЕС, за връщането на мигранти от Германия в първата страна член на ЕС, където са били регистрирани. Което означава, че хиляди мигранти трябва се върнат в България – страна с външна граница на ЕС, и в други първи приемащи страни, ако с тях има вече сключени такива споразумения.

Има ли вече двустранно споразумение между Германия и България за връщане на мигрантите, които са били регистрирани първо в България, и ако е така, защо българското правителство мълчи за него? И защо преди три дни, на същия този 30 юни, от която дата са почти всички цитирани тук информации, Борисов се кле, че в България няма да бъдат връщани мигранти?

Защото на 30 юни българският премиер бе категоричен в свое изявление, цитирано от медиите“Много ясно казах, че със стара дата не може да приемаме мигранти. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, по повод разпространена по-рано информация от чужди агенции, че германският канцлер Ангела Меркел е постигнала споразумение с 14 държави за връщане на мигранти. Ако някой има нужда от мигрантите, да ги вземе. Защо трябва ние да бъдем наказвани – постави въпрос премиерът на България.”

Снимка: БГНЕС

И накрая, един коментар за тази ситуация, който е от социалната мрежа Фейсбук:

“Нима Борисов си мисли, че тези хора могат да бъдат скрити или просто се надява и тази тема да отшуми като всички други, които в България се коментират точно три дена? Всички знаем, че темата с мигрантите може да взриви общественият мир в страната, защото, освен родните проблеми с циганските набези в селата, се очакват такива и от страна на мигрантите. Освен това, според всичките споразумения на България, всеки един мигрант трябва да бъде хранен, да има къде да бъде настанен и да получава поне 350 евро месечна помощ. Нещо, което не се полага на нито един пенсионер или дете в България, дори за онези, които живеят под прага на бедността. Друг проблем на Бойко Борисов и темата с мигрантите е, че естествено няма да седят в лагерите, няма значение колко жандармерия и колко полиция ще бъдат пратени да ги пазят, защото, както знаем, в България има организации като БХК, които веднага ще започнат да ги вадят от там срещу заплащане и те спокойно ще плъзнат в градовете. Телевизионните медии в България естествено ще мълчат до последно за проблема, като ще говорят онова, което им каже властта, защото, както знаем, тези медии вече не работят за обществото, а за кликата, наречени управляващи.” 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.