Home » Авторски страници, българи зад граница

“Розите на България” в Чикаго

2018.05.22 Няма коментари
Spread the love

Две български училища в Чикаго празнуваха заедно.

Снимка: Скрийншот от видео на Теодор Симеонов

Тази година за първи път Министерство на образованието създаде проект с красивото име “Розите на България”. Целта на тази инициатива беше всички деца, които посещават български училища в страната и чужбина, под звуците на “Балканска сюита”, заедно да изиграят на открито едно хубаво, българско хоро. За тази цел беше избран денят 11 май – църковният празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий, създатели и разпространители на първата славянска азбука – Глаголицата.

Водени от идеята за обединяване на българите по света, двете училища – “Света София” и “Джон Атанасов” заедно посрещнаха празника. Гост на тържеството беше генералният консул на Р. България в Чикаго – г-н Иван Анчев.

В двора на православния храм “Света София”, пред паметника на св. св. Кирил и Методий, учениците изразиха своята признателност към България и нейните Първоучители.

Отец Грую Попцонков отслужи празничен молебен, а след това танцовите състави към двете училища заиграха кръшно хоро.

Хубаво е “когато ръка за ръка се хванем за онази невидима нишка, която ни тегли към Майка България” – каза в празничното си слово г-жа Виолета Петрова, преподавател в БУ “Джон Атанасов”. И продължи: “България – това е народът! А бъдещето на този народ са децата, те са нашето утре, те са “Розите на България”, чиито корени са там, в земята между Дунава и Родопа планина, там, в Долината на розите, в низината на тракийските царе, в хлебородната Добруджа”.

Така, с много емоции и български ритми, премина празничния ден, посветен на Съпокровителите на Европа – братята Кирил и Методий и на красивите “Рози на България”.

 

БУ “Света София” – Чикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.