Home » Авторски страници, българи зад граница

Блестяща изява на български детски хорове от Чикаго и Ню Йорк

2018.05.22 5 коментари
Spread the love

В ранния неделен следобед на 20 май 2018 г., в Christus Victor Lutheran Church в Elk Grove Village, имахме възможност да видим и чуем американски мюзикъли на български език.

В първата част на събитието Детският хор „Български звънчета“ към Малко българско училище в Чикаго представи „Как без музика?“, адаптация за детски хор по мюзикъла „Звукът на музиката” (The Sound of Music). Ръководители на „Български звънчета“ са Зоя Минкова, диригент, и Даниела Смит, пианист.

Във втората част Българският детски хор и училище „Гергана“ – Ню Йорк представи спектакъла „Дойдох, изпях, победих!“ – оригинална драматизация на български, по десет песни от известни Бродуейски мюзикъли.

Ръководител на музикалния театър на „Гергана“ и постановчик на спектакъла е Джина ДиДонато, асистент-режисьор – Благомира Липари, диригент – Красимира Иванчева, пианист – Лора Ал-Ахмад. Продуцент на „Дойдох! Изпях! Победих” и организатор на пътуването до Чикаго е ръководителят на училище „Гергана“ Нели Хаджийска. „Гергана” е пионер сред нашите училища зад граница, по отношение на българския детски музикален театър.

Сценариите и за двата спектакъла, с преводите от английски, както и българските текстове на песните и драматизациите в стихове, са дело на Валентин Хаджийски, учител в училище „Гергана”. „Как без музика?“ е първият проект на „Гергана“, създаден е през 2013 г., игран е и в Париж, по случай 20-годишнината на българското училище „Кирил и Методий“ през 2016 г. Сега този спектакъл беше изпълнен в Чикаго, от Детския хор към Малко българско училище.

Следва кратък фоторепортаж от събитието.

Детският хор към Малко българско училище

Възторжената публика аплодираше на крака.

Зоя Минкова – талатливият художествен ръководител на „Български звънчета“

Гостите от Детски хор „Гергана“ – Ню Йорк

Сред присъстващите беше и генералният консул на Р. България в Чикаго Иван Анчев.

Накрая ще си позволя да цитирам едно мнение за вълнуващото събитие, написано във Фейсбук. То е на Валентина Димитрова и гласи:

Великолепен концерт! Изключителни деца – талантливи и вдъхновени! А техните ръководители са прекрасен пример за хора, чиито непримирим творчески дух, в комбинация с огромната любов към музиката и работата с децата, създава чудеса!!! Поздравления!“

 

Петранка Стаматова

5 Comments »

 • Елена said:

  Здравейте! Поздравления за материала! Радвам се, че се обръща внимание на обучението на българчетата в чужбина! Браво на техните ръководители и поклон пред тяхната всеотдайност! Възхищавам се и на родителите, които правят всичко възможно да не откъсват децата си от техните корени!
  Позволете ми една малка забележка относно заглавието на материала – изписването на всяка дума с главна буква е английски, а не български правопис! Материалът е прекрасен и не заслужава заглавие с
  такъв правопис!

 • Елена said:

  „Блестяща изява на българските детски хорове в Чикаго и Ню Йорк“

 • Mariana said:

  И къде видяхте изписване на всяка дума с главна буква в заглавието, Елена??

 • Елена said:

  Марина, всяка дума в заглавието ( маркирано в жълто) започва с главна буква.

 • Mariana said:

  Наистина не ви разбирам. Къде е това маркирано в жълто заглавие, което сте видяла в тази публикация.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.