Home » Авторски страници, българи зад граница

Среща на учителите от Българското училище в Москва с Десислава Радева

2018.05.23 Няма коментари
Spread the love

На 21 май в Москва пристигна президентът на Р. България г-н Румен Радев, заедно със съпругата си, г-жа Десислава Радева. В програмата на г-жа Радева, изключително наситена за еднодневно пребиваване, по нейно желание беше включена среща с учителите от двете български училища в Москва и със сътрудниците на Българския културен институт.

Срещата се състоя в Българския културен институт, където г-жа Радева пристигна направо от летището. Институтът се намира в Библиотеката за чуждестранна литература в Москва, където са настанени културно-образователните центрове на редица страни. Г-жа Радева поднесе цветя на бюст-паметника на Иван Вазов, издигнат в атриума на библиотеката, където е разположена цяла галерия паметници на велики личности (М. Ганди, Фирдоуси, Леонардо да Винчи, Х. Хайне, А. Линкълн, Дж. Джойс, Ч. Дикенс, Йоан Павел II, Д. С. Лихачов, Я. Хашек и др.).

На срещата, която премина в много свободен формат, присъстваха: М. Бълхова – училищен ръководител и учител по история, М. Стамболиева – училищен ръководител на второто българско училище „В. Левски“ в ЦПРБ, учителите М. Маринова, Д. Здравкова, хореографът Светлана Фурсенко.

Г-жа Маринова запозна накратко г-жа Радева с историята на Българското училище към Посолството на България в Москва (следващата учебна година е юбилейна – 45-годишнина!). Беше подчертано, че училището е член на Асоциацията на българските училища в чужбина. Направи ни впечатление, че г-жа Радева е запозната с дейността на Асоциацията, тя спомена имената на Снежина Мечева и Ирина Владикова, във връзка с петицията на АБУЧ в Европейския парламент, разговор за която започнахме ние. Казахме, че само на пръв поглед тази петиция не ни засяга, но макар и косвено, тя има отношение към нашето училище. Ние я популяризираме, защото тя, първо, повдига авторитета на нашите задгранични училища, част от които е нашето училище, и второ, при нас има мобилни семейства с родители – представители на чужди фирми, които след Москва много често заминават за някоя страна член на ЕС.

Училищният ръководител г-жа Мария Бълхова сподели някои проблеми, свързани с новата програма по история. Основна теми в разговора с представителите на БКИ бяха състоянието на българистиката и превода и разпространението на българска литература в Русия. За най-малките ни ученици от двете училища получихме подарък детски книжки.

Десислава Радева прояви интерес към дейността на фолклорните състави на училището и Културния институт, разказа за създадената Асоциация на българските фолклорни състави и предстоящия събор „На мегдана на другата България“ в Милано. Беше разгледана фотоизложбата „Неосветените дворове“, свързана с пътешествието на Йордан Радичков по Сибир в средата на миналия век.

Госпожа Радева беше през цялото време много сърдечна и непринудена. Отреденото по програма време премина много бързо. Ние я поканихме да посети нашето училище, тя с готовност прие, но поради изключително интензивната програма това не се осъществи.

В делегацията на президента бяха включени български културни дейци и вечерта те имаха среща с руски културни дейци, на която и ние, учителите, бяхме поканени. Накрая пристигна и президентът, който преди това беше със съпругата си в Болшой театър, където в момента гастролира Софийската опера с грандиозна програма (вчера беше „Зигфрид“ от Вагнеровата тетралогия „Пръстенът на нибелунгите“; в гастролите е включена цялата тетралогия). След приветствието на президента срещата завърши с коктейл с български кулинарни специалитети и вина.

Сърдечни поздравления по случай предстоящия 24 май!

 

Маргарита Маринова,

учител в Българското училище към Посолството ни в Москва,
почетен член на АБУЧ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.