Home » Авторски страници, българи зад граница

Изнесено заседание в Скопие на Комисията по политиките за българите в чужбина

2018.05.23 Няма коментари
Spread the love

В залата на българския Културно-информационен център в Скопие се проведе среща между представители на парламентарната Комисия по политиката на българите в чужбина при Народното събрание и представители на българската народност и политическите организации на българите в Македония.

Снимка: БНР

Председателят на комисията Андон Дончев, заедно с членовете Борис Ангелов, Танер Али, Веска Ненчева, Александър Симов, Емилия Станева и Красимир Събев, в дългата и изчерпателна дискусия отвориха почти всички проблеми, с които се среща българската народност в Македония, както и разглеждане на политиките на двете страни, България и Македония, по отношение на правата на човека, медийната политика, инвестиционните въпроси и др.

Андон Дончев. Снимка: Вudnavarna.bg

Срещата беше оценена като полезна, с обещания, че тя ще стане редовна, като консултативен орган, който ще работи за подобряване на човешките права в Македония.

Спас Ташев. Снимка: в. „Труд“

Присъствен на срещата бе и Спас Ташев, съветник на Комисията, който същевременно е и единственият инициатор и главен организатор да се проведе тя, досега единствената консултативна среща между македонските българи и съответната парламентарна комисия. Една от важните задачи на самата среща бе, че за първи път пред българската политическа общественост се представи нов, единен политически субект в Македония, който в рамките на защитата на човешките права, ще се грижи и за правата на българите в Македония. Това е партията, в основание, ГДУ – Граждански демократически съюз, а нейният председател Петър Колев пред присъстващите направи доклад, в който ги каза целите и задачите на партията.

На срещата не присъстваха представители от Българското посолство в Скопие, въпреки че бяха надлежно и своевременно поканени.

 

Владимир Перев,

„Македонска трибуна“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.