Home » Авторски страници, българи зад граница

Честване на 24 май в БУ „Джон Атанасов“

2018.05.23 Няма коментари
Spread the love

Българско училище ”Джон Атанасов”

завърши учебната година с тържествен концерт под наслов

„В началото бе Словото”.

Още един празник влезе през парадния вход на историята в българското училище „Джон Атанасов“ в Чикаго. На 19 май се състоя тържественият концерт на БУ “Джон Атанасов“, посветен Деня на българската просвета и култура – 24 май, който бе грандиозен апотеоз на цялостната работа на учители и ученици, на труда, таланта и професионализма, натрупани като капитал през годините, който се множеше, обогатяваше, за да изплува в целия си блясък като всичко най-добро и най-въздействащо на сцената по време на концерта.

Водени от тържествеността на „Върви, народе възродени…”, учениците изпълниха голямата сцената, която трудно побра всички. Кой бе по-радостен в този тържествен ден, учениците, учителите или родителите? Гледайки лицата им, бе трудно да се определи.

Поздравление за празника отправи към всички г-жа Теодора Ботева, съветник по търговските и икономически въпроси към Генералното консулство на България в Чикаго. Тя имаше честта и да връчи тазгодишното отличие на Министерството на образованието – Почетната грамота „Неофит Рилски“ – на един от първите учители в училището, г-жа Добрина Ватова, по случай наближаващия й юбилей.

Залата притихна, на екрана пробягваха образите на първоучителите ни, двете азбуки, Дворът на кирилицата и се заслушахме в посланието на Глаголицата – „…Който се учи, хвърля божия светлина. Жъни знание… Въздигай духа си! Живей като едно цяло със Земята” – ни призоваваха петокласниците от сцената.

Най-малките ученици на г-жа Валя Камбурова и г-жа Цвети Пейчева бързо разстлаха свитък с азбуката ни и смело разпознаваха буквите. Уникалните творчески подходи на г-жа Камбурова са в основата на най-подготвените за първи клас ученици, които са готови да четат от малки. Преди това, обаче, те преминават през школата на малките азбукарчета на г-жа Пейчева, за да научат българските букви и техните звукове. Първокласниците на Ирена Стоянова и Илонка Батинкова гордо демонстрираха уменията си, че вече са грамотни с „Песента за буквара”. На сцената изведнъж оживяха герои от български приказки, изпълнени от учениците на г-жа Стела Тончева. Всеки, който желае да пише много красиво и правилно, трябва да се запише в класа на г-жа Тончева.

Последваха песни за България, изпълнени от изрядните по дисциплина и отговорност ученици от 3–ти и 4-ти клас на винаги усмихнатата и приветлива г-жа Силвия Кънчева. Момчета от 6 клас в четнически униформи и развян трибагреник ни припомниха моменти от националната ни история, напълно в емоционалния и патриотичен стил на преподавателите си, Анелия Лазарова и Златина Костова.

Истински взрив от емоции в залата предизвика с появяването си гостът на концерта Свет Радославов, финалист в America’s Got Talent, специално прилетял за концерта от Ню Йорк. Под негов съпровод вокалната група от 4 клас с ръководител Петя Тошева изпя „Хубава си, моя горо”; а младите танцьорки от ансамбъл ”Хоро”, две от които са наши преподавателки, Анелия Лазарова и Петя Момчилова, изпълниха „Катерино моме”. А гледащите в захлас ученици шепнеха: „Вижте, госпожа Лазарова и Мимчилова са в носии и как хубаво играят това сложно българско хоро…”

Самостоятелното изпълнение на Свет не сдържа никого на мястото му. Виртуозът цигулар не ни даде време да си поемем дъх и със съпровождащото изпълнение на Rise up Academy, с участието и на ученици от училището ни. Ритмите на танца „Буеник”, изпълнен от младото попълнение от наши танцьори от „Хорце” към ансамбъл „Хоро”, с ръководител, енергичната и прецизна Бети Милева, вдигна на крака всички.

Емоцията на сцената на моменти бе толкова силна, че предизвикваше искри в очите и хващаше за гърлото… Грабваше сърцата на присъстващите, зареждаше ги с обич и им ги връщаше. Всяко музикално изпълнение и музикален съпровод бе прецизно отработен и отрепетиран под ръководството и напътствията на учителя по музика в училището, Петя Тошева.

Тържественото връчване на дипломите на осмокласниците на сцената е традиция, която води началото си още от 2010 г., когато се чества завършването на първия випуск осмокласници. И този път зрелостниците изпяха, заедно със своя преподавател Таня Дишева, „Един неразделен клас”, прегърнали дипломите си. Таня Дишева винаги изпълва с позитивни емоции не само сценичните си изяви, но и всеки свой урок, за да се заучава лесно.

Продължилият два часа празничен концерт завърши с песента на Емил Димитров „Моя страна, моя България“, под съпровода на Свет Радославов. Пяха всички ученици и учители на сцената, грейнала с пъстротата на българските шевици и цветовете на трибагреника ни. „Весела ваканция!“ – извика някой в микрофона и децата го подеха с радостен вик.

24-ти май e празник на любовта към българското знание, на българския дух, талант и стремеж за успех, който се чества по традиция във всяко българско училище. Сто и деветдесет ученици от двата филиала на училище ”Джон Атанасов” и техните родители бяха изпълнили в този ден голямата зала на Guerin Prep High School, River Grove. Сценарият бе дълго и умело обмислян от водещия преподавател и заместник-директор в училището, г-жа Виолета Петрова. Нейна е заслугата за постоянната емоционалната приповдигнатост, визуалния и звуков фон на концерта.

Декорите са дело на добре познатата българска художничката в Чикаго Кина Бъговска. Звуковото и техническо оформление осигуриха сем. Тошеви. Пъстротата на обагрените в националните ни цветове балони са дарение от Стела Калайкова, ДГ ”Стелина”. Искрена е благодарността ни към Беатрис Милева за оказаното съдействие по организацията, както и на център „Магура” за подкрепата.

„Благодаря Ви, че сме заедно и че приемате българското училище зад граница като своя мисия и призвание, скъпи учители и приятели на училище „Джон Атанасов“ – обърна се към всички г-жа Боянка Иванова, директор на училището. – Заедно можем не само повече, но и всичко”.

Честит 24 май, скъпи български учители и ученици!

 

Българско училище
„Джон Атанасов” – Чикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.