Home » Авторски страници, българи зад граница

Научна конференция за македонските, тракийските, западнопокраинските българи

2018.03.29 Няма коментари
Spread the love

Приключи успешно научната конференция на тема „ФОРУМИ И ПРОЯВИ НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНООСВОБОДИТЕЛНО ДВИЖЕНИЕ 1908-1928“, която се проведе на 27-28 март в Босилеград и Кюстендил.

Известни имена на българската историческа наука от Македонският научен институт, Института за исторически изследвания към БАН, Регионален исторически музей Кюстендил и Софийския университет в продължение на два дни представиха над 20 научни доклада на тема националноосвободителното движение на македонските, тракийските, добруджанските и западнопокраинските българи.

По повод 110 години от конгреса на ВМОРО, състоял се в кюстендилското с. Жабокрът, бяха положени венци и цветя на паметника на загиналите за свободата на България от Софийската и Кюстендилска организация на ВМРО, и от участниците на конференцията. Според думите на доц. д-р Ангел Джонев, тогава са нанесени поправки в правилника на организацията, разследвани са проблеми от международно естество, като сръбската и гръцка въоръжена пропаганда в Македония, акцентирано е и върху четническата тактика на организацията.

Вторият ден от конференцията се проведе по предварително зададена програма в КИЦ „Босилеград“. Преди обед участниците на конференцията посетиха църквата „Св. Троица“ в с. Извор и възстановените от Демократичния съюз на българите паметни плочи в Босилеградското гробище на петимата разстреляни на 28 юни 1913 г. български офицери.

В следобедните часове в салона на КИЦ-а Иван Николов откри третото заседание от научната конференция като поздрави участниците и благодари на Македонския научен институт за това, че оказва доверие на КИЦ-а, изнасяйки част от своята научна дейност в Босилеград.

Специален гост на конференцията беше г-н Николай Колев, консул в Генералното консулство на Р. България в Ниш, който от името на генералния консул Едвин Сугарев и от името на българският посланик в Белград Радко Влайков поздрави участниците и организаторите на конференцията и им пожела успешна и ползотворна работа.

Сред участниците на конференцията бе и доц. д-р Зорка Първанова, съпруга на експрезидента на Р. България Георги Първанов.

След изнесените доклади, накрая на конференцията Иван Николов обобщи изказванията и направи опит за сравнителен анализ на положението в Западните покрайнини в началото на миналия век и днес, като подчерта че: „За трайно омиротворяване на Западните Балкани, покрай всички други нерешени проблеми, предстои да бъде решен и проблемът със Западните покрайнини. Освен национален и междудържавен, този проблем все повече се превръща в социален и хуманитарен. След разпадането и на последното югославско формирование Западните покрайнини изпаднаха в ситуация на правен вакум и ничия територия, и това е пределно ясно на всички запознати и в София, и в Белград, независимо от това колко дълбоко си зариват главата в пясъка.“

След края на конференцията бе представена книгата на Румен Евтимов „Годен за терористически акции“, посветена на дейността на известната терористична организация ВЗРО „Въртоп“, която с терористични средства се бори за освобождение и присъединение на Западните покрайнини към България.

Книгата представиха проф. д.и.н Светлозар Елдъров, доц. д-р Ангел Джонев и Николай Поппетров, като подчертаха нейната научна стойност с оглед на използването на неизвестни досега секретни архивни документи.

Македонският научен институт закупи и подари на КИЦ „Босилеград“ 14 екземпляра от книгата на Румен Ефтимов и други ценни книги, издадени от Института.

По време на конференцията в Босилеград имаше видимо засилено полицейско присъствие.

 

КИЦ “Босилеград”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.