Home » Авторски страници, българи зад граница

Деца от БУ “П. Яворов”, политици и дипломати почетоха в Брюксел паметта на Васил Левски

2018.02.22 Няма коментари
Spread the love

ПОКЛОН, АПОСТОЛЕ!

На фона на импровизирана сцена, със знамена, голям транспарант с образа на Васил Левски и деца във възрожденски униформи, в сградата на Консулската служба към Посолството на Република България в Кралство Белгия се състоя възпоменателната церемония за отбелязване на 145 години от гибелта на Васил Левски.

Както всяка година, по традиция, учениците от БУ “Пейо Яворов“ към посолството на Р. България, заедно с учители, родители и представители на българската общност в Брюксел, се събрахме на тази дата да изразим почит към славната личност и великото дело на Апостола на свободата.

За нас бе чест и радост, че тази година към събитието се присъединиха и г-н Антонио Таяни, председател на Европейския парламент, г-жа Цвета Караянчева, председател на Народното събрание на Р. България, народни представители, български евродепутати.

Имаше кратко изказване от училищния ръководител на БУ “Пейо Яворов”, г-жа Валентина Найденова.

Г-жа Цвета Караянчева припомни в своето изказване за делото на дякон Игнатий.

“Той е човек извън времето, личност, сравнима с най-чистите, най-светлите, най-прозорливите световни умове. Вече 145 години той ни е стон и камбана, съдник и утеха, проповед и възкресение. Неговата гибел ни извести, че българският дух е непокорим, че сме свободни, достойни и праведни” – подчерта тя.

Г-н Антонио Таяни говори за значимостта на такива български герои в голямото европейско семейство и, че затова е с нас на този ден в българското консулство – пред барелефа на Васил Левски, за да отдадем заедно почит пред всички мъже и жени, отдали живота си за свободата на България. Той допълни, че посланията на Апостола са актуални и до днес, защото свободата, демокрацията и диалогът са верният път пред Европа и пред всички нас.

С много вълнение децата от подготвителната група и втори клас изпълниха стихотворенията “България“ и “Левски“. По-големите ученици с дълбока прочувственост рецитираха откъси от “Песен за Апостола“ и от “Обесването на Васил Левски“.

145 години след неговата гибел, ТОЙ продължава да ни обединява, защото неговите идеали, мечти, дела, завети и неговият пример продължават да живеят в сърцето на всеки българин, в която и част на земното кълбо да се намира!

Поклон, Апостоле!

.

Валентина Найденова,

ръководител на Българско училище “Пейо Яворов” – Брюксел

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.