Home » Авторски страници, политика

Електронното гласуване. Не тестване как, а причини защо не може

2018.02.22 4 коментара

На 22 февруари в Представителството на Европейската комисия в София Общественият съвет към Централната избирателна комисия, с подкрепата на ЦИК, организираха обществена дискусия за електронното дистанционно гласуване.

В  дискусията, освен представители на Обществения съвет към ЦИК, участваха председателката на ЦИК Ивелина Алексиева, националният омбудсман Мая Манолова, проф. Михаил Константинов, проф. Марков, представители на неправителствени организации и др.

По-долу можете да чуете мненията по темата на проф. Константинов и проф. Марков, изказани по време на дискусията. Както и на националния омбудсман Мая Манолова, депутата в предишния парламент Петър Славов и председателката на ЦИК Ивилина Алексиева, изказани пред представител на нашето издание и пред други медии, по време на същото събитие.

Ще припомним, че дискусии и кръгли маси по темата за въвеждането на електронно гласуване се правят в България поне от 2014 г. и такива е имало, с участие на представители на институциите, не малко досега. Но, както изглежда, въпреки влезлия в закона срок, в който такъв вид гласуване трябва да бъде въведено, институциите не са готови за него и излагат различни технически и други причини защо това не може да стане. За тези причини, както изглежда, те не са положили достатъчно усилия да бъдат решени в изминалото време, откакто електронно гласуване бе законодателно регламентирано да бъде въведено експериментално до… настоящата 2018 г. За съжаление, обаче, както казва и националният омбудсман пред наш представител, никакви експерименти и тестове за електронен вот не се правят, нито акцентът при дебатиране на темата е върху тях.

Видеозапис на част от казаното на днешната кръгла маса. Становищата на проф. Константинов и проф. Марков:

Мнението на Националния омбудсман Мая Манолова, която подчертава, че сега е подходящото време за изпробване на различни вариани и тестове за електронен вот. Г-жа Манолова отговаря и на въпрос на представителя на нашето издание за несъздадените и досега Обществени съвети към българските дипломатически представителства по света. Според нея това е една важна форма, от която не бива да се отстъпва.

Председателката на ЦИК Ивилина Алексиева излага различни технически причини да не се въведе своевременно електронното гласуване.

Мнението на ексдепутата Петър Славов, който казва, че основните политически сили се страхуват от електронното гласуване.

.

 

4 коментара »

 • Лила Кара said:

  Изключително лошо впечатление прави Ивелина … от ЦИК, която НЕ е компютърен специалист, а коментира детайли, които са от тази област.
  Чувство за мярка трябва да има всеки и да се придържа в границите на познанията и уменията си!
  Бих искала да стигне до нея мнението ми!

 • Ганчо Петров said:

  Не знам защо се бавят, като това явно ще улесни както купувачите така и продавачите на гласове. А и ще се вдигне процента гласували, съответно и този на ГЕРБ. И вече няма да са им нужни разни патерици, за да си правят правителство, а самички ще могат. Не виждам логика защо не се случва, сега и веднага.

 • Петър Анастасов said:

  Дистанционното гласуване се бави, защото държавата – правителството не разполага с такива специалисти, видими са нещастните опити при въвеждането на услугата за подаване на документи и други подобни изработени от външни програмисти-фирми! Месеци, че и години наред са пълни с бъгове и/или не могат да тръгнат въобще!

  В момента Прокопие, Костов и куклите им от няколкото извън парламентарни партии претендиращи да са десни, се надяваха, че ще съберат повече гласове по единично и че ще влязат в парламента, но не успяха! Всички те натискат за това дистанционно гласуване и точно те претендират, да имат в редиците си членове и симпатизанти IT СПЕЦИАЛИСТИ! А тези специалисти, както знаем лесно откриват бъгови или могат да манипулират една система, като тази за гласуването например..

  Та ЯВНО тези на власт ги е страх, че ако дадат друга опция за да ги избират, освен тази която контролират отдавна и по стари традиционни методи(всички знаем какви са), то може някой да ги измести, някой над който нямат власт! Все пак няма нито информация колко биха гласували електронно дистанционно от НЕГЛАСУВАЩИТЕ! Защото само те са тези, които могат да направят промяна в резултатите.

  Администарцията винаги по подразбиране гласува за който е на власт. Турците за тях си, комунистите за тях си, националистите за тях си, остават два вида гласове, онези на купените или медийно манипулираните чрез пропаганда и другите които не гласуват! Е точно тези дето не гласуват може да променят нещо… А колко от тях ще предпочетат да гласуват и то да речем за някой друг освен гореизброените, това е загадка! Определено това би могло да се случи с промяна по този начин, ако се въведе дистанционно електронно гласуване и българите в чужбина всички заедно се обединят около една нова и различна партия! Но това никога не ще се случи, имайки предвид, че сме орел, рак и щука.

  Шанс за леки трусове има ако примерно Славчо успее да излъже повечко хора, но това пък няма кой знае колко да има общо с електронното дистанционно гласуване, защото процента на зрителите му в чужбина е минимален, а другите в България си гласуват нормално в урни така или иначе.

  С две думи:
  Не е проблем, че не може да се гласува електронно дистанционно,
  а е проблем, ЧЕ НЯМА ЗА КОГО ДА СЕ ГЛАСУВА!

  За онези, които си мислят, че българите в чужбина можем да бъдем фактор, нека погледнат примерно на последните избори – има ли разлика от избора за партии в чужбина спрямо този от гласувалите в България! НЕ естествено, ние сме пропорционално разселили се по света и в общи линии дето се казва има от всички!

  ОБАЧЕ има едни 800 000 български граждани в една съседна нам държава, които при един такъв вот може и да успеят “самостоятелно” да гласуват всичките! Ей тогава, тоя вот с електронно дистанционно гласуване може да доведе до най-големия преврат в държавата! Затова хем искаме, но нека знаем и какви може да са последствията!

  За пример – Гърция не прави изборни секции в чужбина и няма опция за гласуване извън страната, никой обаче не прави проблем за това, а напротив, хората над 4-5 милиона гърци в чужбина продължават да си живеят и ако желаят да гласуват се завръщат на този ден в родината си.

  Замислете се, дали проблемът е, че не можем, или че няма за кого! Не е ли време да започнем заедно всички да се замислим и започнем заедно да вървим към едни избори на които ДА ИМА ЗА КОГО ДА СЕ ГЛАСУВА! След като българите в чужбина сме толкова много и толкова “много” милее за Родината си, защо не вземем да измислим алтернатива, да направим движение, партия,

 • Raiko said:

  Голяма заблуда е да се мисли, че със смяна на политици нещо ще се промени.Четете Бивол!Най – пресният пример – мръсни разкрития относно купувача на ЧЕЗ.В държавата не действа политически механизми, а най – мафиотски,които не е възможно да бъдат прекъснати само политически.Поне не и само с вътрешни усилия в България.Трябва бързо преорганизиране на Европейското законодателство,което би позволило да се разследват мафиотски структури на територията на целия ЕС!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.