Home » Авторски страници

Сигнали на ГД “БОЕЦ” до Главна прокуратура

2018.02.22 Няма коментари

Днес от Гражданско движение “БОЕЦ” са внесли два сигнала до Главна прокуратура на Р. България. Сигналите са свързани с думите на премиера Бойко Борисов, че банкерът Цеко Минев е собственик на фирма „Юлен”, както и с отправените към Борисов въпроси от президента Румен Радев дали има общи бизнес интереси с депутата Делян Пеевски.

В първия сигнал на ГД “БОЕЦ” се казва: 

“На 14.02.2018 г. в свое интервю по телевизия БТВ, Бойко Методиев Борисов – премиер на Република България, в отговор на журналистически въпрос – кой е реалният собственик на фирма ”Юлен”, заяви: ‘”Всички знаят, нищо че го крият и ако ме питаш – за Цеко Минев става въпрос…’’.
Цеко Минев е един от основните акционери в Първа инвестиционна банка, която кредитира фирма ‘’Юлен’’ с десетки милиони лева, оказала се, по думите на премиера, собственост на същия Цеко Минев. Фактически, един от собствениците на банката кредитира през банката си фирма, която е свързана с него. Това, според прокуратурата по делото за фалита на КТБ, е основната схема за „източване” и фалит на банката – чрез кредитиране на свързани със собственика фирми. БОЕЦ считаме, че от направеното от Бойко Борисов разкритие за собствеността на фирма ‘’Юлен” се пораждат основателни съмнения за реализиране на същата (както при КТБ, по твърденията на прокуратурата) незаконна схема за източване на Първа инвестиционна банка от един от нейните акционери – Цеко Минев.”

Във втория сигнал се казва:

“На 14.02.2018 г. в свое интервю по телевизия БТВ, премиерът на Република България, Бойко Борисов направи твърдение, че Иво Христов – шеф на кабинета на президента е работил в телевизия на депутата Пеевски. В отговор, на 15.02.2018 г. в свое излявление пред медиите, Президентът на Република България, Румен Радев, зададе публично следните въпроси към премиера Бойко Борисов: „И ако някой наистина смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на г-н Пеевски, той дължи отговори на въпроси. Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с г-н Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?”
БОЕЦ сезираме прокуратурата за думите на Президента Радев и изискваме да се провери, на какво основание г-н Радев задава тези въпроси? С каква информация разполага президентът, даваща му основание да зададе въпросите, уличаващи премиера Борисов и депутата Пеевски в нерегламентирани общи бизнес интереси и в корупционни схеми…”

Следва цялото съдържание на двата сигнала, внесени днес от ГД “БОЕЦ” до Главна прокуратура.

 

ДО:  ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

С И Г Н А Л

ОТ ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ” ЕИК ….

АДРЕС – гр. Видин ….. тел. …..

На 14.02.2018 г. в свое интервю по телевизия БТВ, Бойко Методиев Борисов – премиер на Република България, в отговор на журналистически въпрос – кой е реалният собственик на фирма ”Юлен”, заяви: ‘”Всички знаят, нищо че го крият и ако ме питаш – за Цеко Минев става въпрос…’’.

Цеко Минев е един от основните акционери в Първа инвестиционна банка, която кредитира фирма ‘’Юлен’’ с десетки милиони лева, оказала се, по думите на премиера, собственост на същия Цеко Минев. Фактически, един от собствениците на банката кредитира през банката си фирма, която е свързана с него. Това, според прокуратурата по делото за фалита на КТБ, е основната схема за „източване” и фалит на банката – чрез кредитиране на свързани със собственика фирми. БОЕЦ считаме, че от направеното от Бойко Борисов разкритие за собствеността на фирма ‘’Юлен” се пораждат основателни съмнения за реализиране на същата (както при КТБ, по твърденията на прокуратурата) незаконна схема за източване на Първа инвестиционна банка от един от нейните акционери – Цеко Минев.

БОЕЦ сезираме прокуратурата и изискваме да провери за фалшива декларация от кредитополучателя („Юлен”), който е укрил свързаността си с Цеко Минев. Сезираме прокуратурата и за основателни съмнения, че от г-н Минев са нарушени редица членове от Закона за кредитните институции, БНБ (наредба 7) и НК, като сам, или в съучастие с другите собственици на ПИБ, са реализирали незаконни схеми за източване на капитала на банката, кредитирайки фирми, свързани със собствениците на банката, както и други документни и финасови престъпления по НК.

В публикувани материали на сайта за разследваща журналистика „Биволь” се съдържа достатъчно информация, че Първа инвестиционна банка е превърната в пирамидална структура и, използвайки парите на вложителите – основно български граждани и домакинства, е подложена на системно източване от нейните собственици чрез прилагане на различни схеми. От разследванията на „Биволь” разбираме, че кипърският гражданин Георгиус Георгиу, който е представян от институциите до момента за собственик на фирма „Юлен”, е получил общо кредитиране в размер на над един милиард лева от ПИБ. След твърдението на Бойко Борисов, че Минев е реалният собственик на „Юлен”, може да се направи обоснован извод, че Георгиус е само прикритие, фиктивен собственик, и Минев стои и зад другите фирми, представлявани от Георгиус, кредитирани в огромен размер от банката на Минев. С други думи, мажоритарните собственици на банката веднъж я източват чрез лихвите по капитала, предоставен от техни офшорки. Втори път си раздават кредити през други офшорки, които не се връщат.

Прилагаме линк към публикацията на „Биволь”:
https://bivol.bg/bnb-fibank-report-4.html

Ако при разследването се установи, че Бойко Методиев Борисов, в качеството си премиер на Република България, е излъгал публично, в ефира на една от националните телевизии за собствеността на „Юлен”, свързвайки собственика на ПИБ Цеко Минев с тази фирма, то БОЕЦ сезираме прокуратурата за извършено от Борисов престъпление по НК срещу банковата и финасовата стабилност на държавата. Чрез думите си, в качеството си на длъжностно лице, Борисов поражда и налага съмнения в обществото, че един собственик на банка е кредитирал тайно свързана с него фирма. Това, на фона на още незапочналото дело за фалита на КТБ, в което, по твърдения на прокуратурата е приложена същата схема за източване и фалит на банката, би могло да доведе до паника в гражданите и вложителите и непредвидими, опасни и зловредни последици и вреди за банковата и финансова стабилност на държавата, което е престъпление от общ характер.

22.02.2018 г., Видин                                                  Г. Георгиев – председател УС НА ГД „БОЕЦ”

 

————————————————————————————————————————

ДО:  ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

С И Г Н А Л

ОТ ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ” ЕИК ….

АДРЕС – гр. Видин ….. тел. ……

На 14.02.2018 г. в свое интервю по телевизия БТВ, премиерът на Република България, Бойко Борисов направи твърдение, че Иво Христов – шеф на кабинета на президента е работил в телевизия на депутата Пеевски. В отговор, на 15.02.2018 г. в свое излявление пред медиите, Президентът на Република България, Румен Радев, зададе публично следните въпроси към премиера Бойко Борисов: „И ако някой наистина смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на г-н Пеевски, той дължи отговори на въпроси. Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с г-н Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?”

БОЕЦ сезираме прокуратурата за думите на Президента Радев и изискваме да се провери, на какво основание г-н Радев задава тези въпроси? С каква информация разполага президента, даваща му основание да зададе въпросите, уличаващи премиера Борисов и депутата Пеевски в нерегламентирани общи бизнес интереси и в корупционни схеми и незаконни действия на премиера Борисов, с цел разпределяне на обществени поръчки в интерес на депутата Делян Пеевски. Сезираме прокуратурата за основателни съмнения, съдържащи се в думите на Президента Румен Радев, за извършени тежки престъпления от общ характер от лицата Бойко Борисов – премиер и Делян Пеевски – депутат, а именно – корупция, конфликт на интереси, злоупотреба с власт, организиране на престъпна група с цел източване на бюджетни, европейски и общински средства чрез корупционни схеми за манипулиране на обществени поръчки в интерес на депутата Пеевски.

В редица разследвания на български медии, като сайтовете „Биволь” и „Фрогнюз” е изнесена информация и факти за обществени поръчки на обща стойност почти един милиард лева, спечелени от фирми, свързани с депутата Делян Певски. Голяма част от тези обществени поръчки са реализирани по време на управленските мандати на Бойко Бориосов, като премиер на България. Има и информация, водеща до логичен извод, че Бойко Борисов и Делян Певски имат общи бизнес интереси и скрита обща собственост в тютюневия гигант „Булгартабак”, както и в други фирми и офшорни компании, зад които прикриват своята собственост, капитали и общи бизнес интереси.

Прилагаме линкове към публикации на „Биволь” и „Фрогнюз”:

https://bivol.bg/public-procurements-peevski.html
https://bivol.bg/ograda.html
https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/borisov-peevski-niamali-nishto-obshto-bulgartabak-kakvo.html

БОЕЦ, като представители на гражданското общество и поради високия обществен интерес, изикваме от прокуратурата на Република България да извърши цялостна и задълбочена проверка на представените от нас данни и съмнения, като образува досъдебно производство, в хода на което бъдат установени всички факти и обстоятелства отностно общите бизнесинтереси на Бойко Борисов и Делян Пеевски, както и дали Бойко Борисов, в качеството си на министър-председател, чрез властовите си възможности е разпределял обществени поръчки в интерес на депутата Пеевски.

22.02.2018 г., Видин                                      Г. Георгиев – председател УС НА ГД „БОЕЦ”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.