Home » Авторски страници

Историята на Михаил Баришников. Baryshnikov Art Center и “Brodsky/Baryshnikov”

2017.12.01 Няма коментари
Spread the love

МИХАИЛ БАРИШНИКОВ, ОТ РИГА ДО НЮ ЙОРК

Михаил Баришников. Снимка: Вigpicture.ru

Михаил Баришников е един от най-великите балетисти в историята на това изкуство, очаровал е публиката на много места по света, танцувал е с ритъма на собственото си сърце. Той прави блестяща кариера, още преди да емигрира от Съветския съюз през 1974 г. Години по-късно става арт директор на Американския балетен театър. Партнирал си е с Кари Брадшоу в сериала „Сексът и гръдът“, играл е в театъра и в киното, правил е какво ли не друго. Списъкът му с постижения и награди е дълъг и разнообразен. Днес той е на 69 години, но още е в състояние да твори в най-различни сфери на изкуството.

Михаил е роден през 1948 г. в Рига, столицата на Латвия, по това време част от СССР. Озовал се е в балетно студио по инициатива на майка си. През 1964 г. става ученик на знаменитата руска балетна школа, а след това – и солист на прославената балетна трупа на театър “С. М. Киров” (Санкт-Петербургския Мариински театър). Кариерата му в Съветския съюз се разбива успешно, но в един момент, както мнозина други творци, емигрирали заради ограниченията на тоталитарния режим, и той поема по този път. Неговото бягство е било доста на косъм. Той никога повече не се връща в Русия.

Снимка: Вigpicture.ru

През лятото на 1974 г., по време на гастрол в Канада, Баришников решава да не се върне. Негови приятели от Америка предават на властите заявлението му за предоставяне на политическо убежище. На 30 юни 1974 г. в Торонто, след последния спектакъл от турнето си, по време на който едва не изпуска партньорката си от вълнение, Михаил бързо напуска сградата на театъра, пред която се тълпят поклонници. Едвам измъквайки от тях, той побягва към улицата, където е трябвало да го чака автомобил със служители от имиграционната служба. През това време сътрудници на КТБ вече са по петите му. Той все пак успява да им се измъкне, влетява в движение в автомобила с канадците и успява да се укрие от преследвачите си. Прехвърлен е в САЩ, където намира добър прием, защото вече е световна звезда. Дават му американско гражданство след 12 години. 

Снимка: Вigpicture.ru

Само месец по-късно, в края на юли 1974 г., Михаил Баришников вече е на сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк, заедно с балерината Наталия Макарова, емигрирала на Запад няколко години по-рано. Двамата заедно изпълняват балета “Жизел”.

Александър Галич, Галина Вишневская, Михаил Баришников, Мстислав Ростропович, Йосиф Бродски. Снимка: Вigpicture.ru

Големия артист Михаил Баришников е общувал с много други ярки творчески натури, с други незабравими за културната история на света имена. На снимката по-долу е запечатан момент от гостуването на Владимир Висоцки и Марина Влади в нюйоркската квартира на Михаил. Снимани са от общия им приятел Леонид Любяницки, както пише сайтът bigpicture.ru

Михаил Баришников, Марина Влади, Владимир Висоцки. Снимка: Леонид Любяницки, Вigpicture.ru

Има съхранен видеозапис, качен в You Tube, на който се вижда как големият балетист танцува под звуците на песен на Висоцки.

Баришников разказва в едно свое интервю за в. „Таймс“, че се е чувствал като аутсайдер в детските си години в Латвия, както и по-късно в Русия. Той свързва това с личността на баща си, служил в съветската армия вероятно по времето на окупацията на Латвия. „Не се чувствах комфортно в Русия, където ме възприемаха като провинциален латвиец, непрекъснато гледащ на Запад.“ – казва артистът.  Но Михаил е играл много руснаци като драматичен актьор в театъра, а в киното става известен и с ролята си във филма „Бели нощи“.

Кари Брадшоу и Михаил Баришников в „Сексът и градът“. Снимка: Тransmedia.bg

————————————————————————————————————————

BARYSHNIKOV ART CENTER

Преди 12 години Михаил Баришников създава в Манхатън, Ню Йорк, прочулия се по-късно Baryshnikov Art Center. „Миша не желаеше това място да се казва „Арт център Баришников“. Искаше то да бъде по-глобално, но едни мъдри хора му казаха: „Това не е никак добра идея. Хайде да сложим името ти там“. И той се съгласи“ – казва изпълнителен директор на центъра Джорджана Пикет – пише сайтът Рloshtadslaveikov.com.

Михаил влага за построяването на този център един млн. долара собствени средства. Той купува, с помощта на няколко спонсора, част от шестетажна сграда в манхатънския район „Хелс китчън“ (от англ. – кухнята на ада). След извършването на мащабен ремонт, днес центърът на Баришников разполага с две свръхмодерни театрални зали и с четири студия. Baryshnikov Art Center дава възможност на творците, получили шанса да попаднат в него, свобода за изследване на нови територии и похвати в изкуството.

„Не е тайна, че през 70-те и 80-те Ню Йорк беше по-приветлив и по-достъпен град за младите хора. Но сега за тях става все по-трудно“казва Баришников. Както и, че: „Наистина вярвам, че магнитът е тук – и не само в Манхатън, но навсякъде в Ню Йорк. И все още артистите по света сякаш ни завиждат, че сме тук. Те също искат да дойдат, поне за няколко седмици, за да практикуват изкуството си“.

“Това, което става вътре в студиото – онзи „крехък“ арт процес, е много по-важен от надписа отвън” – казва Михаил за името на центъра си. Което е изписано с дребни букви под номер 450 и въобще не личи ясно на фасадата на сградата.

.

BARYSHNIKOV SHOW В ЧИКАГО

“Brodsky / Baryshnikov” е моноспектакъл, изпълняван от Михаил Баришников и базиран на стихове на Нобелов лауреат Йосиф Бродски. Шоуто е замислено и режисирано от Алвис Херманис, забележителния латвийски директор на театър “Ню Рига”. Спектакълът е емоционално пътуване дълбоко във висшите и сложни композиции на поета. Изпълняван е на руски, майчински език на Бродски, с надписи на английски. Баришников рецитира селекция от дръзки и красноречиви творби на дългогодишния си приятел Йосиф Бродски. 

Спектакълът, който е част от CHERRY ORCHARD FESTIVAL, ще се играе в Чикаго на 2, 3 и 4 февруари 2018 г. в Harris Theater.

Изпълнява: Михаил Баришников
Режисьор: Алвис Херманис
По стиховете на Йосиф Бродски
Превод на английски: Джейми Гамбрел 
Сценограф: Кристин Юржане
Дизайнер на светлината: Глеб Филщински
Звук: Олег Новиков
Светлина: Лорис Йохансонс
Видео: Инта Сипунова
Етап мениджър – Линда Захарова

Копродукция на The New Riga Theater и Baryshnikov Productions.

Билети –  link

Още за спектакъла и неговите създатели – вж. тук

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.