Home » Авторски страници, българи зад граница

Матури по български език във Великобритания, ЕС, САЩ… Мечтите на АБУЧ срещат политическа подкрепа

2017.12.12 Няма коментари
Spread the love

Колеги и приятели от българските училища зад граница,

11 декември 2017 г. бе особено важен ден за всички ни, особено за Асоциацията на българските училища в чужбина.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че в разговорите си с министър-председателя на Обединеното кралство – г-жа Тереза Мей е поставил въпроса нашите деца, които се обучават във Великобритания, да получат възможност да държат т.нар. матура по български език и това да дава предимство в британската образователна система.

Тереза Мей и Бойко Борисов. Лондон, 11.12.2017 г. Снимка: Ви Ти Ви

Буквално 10 минути след като научихме новината от българските медии, ни позвъни министър Красимир Вълчев, за да сподели с радост, че започваме двустранни преговори с Великобритания по този въпрос.

Излишно е да описвам радостта ни.

През април 2017 г. АБУЧ подаде Петиция в Европарламента, изготвена съвместно с всички български евродепутати и с много голямото съдействие на г-н Светослав Малинов, за въвеждане на матура (или изпит, който да се признава за такава матура) на всички официални езици на общността, сред които да е и матурата по български. Успяхме да привлечем за наши съмишленици първо вицепрезидента Илиана Йотова, след това президента Румен Радев, който използва посещението на френския президент Еманюел Макрон, за да започне придвижването на този въпрос във Франция. В подкрепа на петицията ни застана министър Красимир Вълчев. Преди дни той изпрати до нас официалното становище на МОН за подкрепа, а също и намерението да се преразгледат двустранните отношения по въпросите на образованието и да се види къде може да се направи прогрес в тази посока.

Петицията на АБУЧ бе подкрепена от членове на Парламента, МВнР, ДАБЧ, от националния омбудсман, г-жа Мая Манолова, от кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова, от председателя на Синдиката на българските учители – г-жа Янка Такева и др.

В началото на декември 2017 г. в Лондон бе евродепутатът г-н Ангел Джамбазки, който проведе редица срещи с британски представители и постави този въпрос пред тях. Вчера министър Вълчев спомена, че г-н Джамбазки също е подпомогнал това въпросът да бъде част от провежданите разговори на тази тема.

Трябва да спомена с благодарност готовността на нашия посланик, г-н Константин Димитров, да връчи на г-н Борисов официалното писмо на АБУЧ (вж. тук – Писмо АБУЧ Петиция 1Писмо АБУЧ Петиция 2), с молба за съдействие и придвижване на въпроса за българската матура в ЕС.

Крачка по крачка, може би не толкова бързо, колкото бихме желали, но нещата тръгват в правилната посока – напред.

Всичко става с вяра и упоритост, която на този етап не ни липсва. Защото до нас застават отговорни лица. Никога досега, в десетгодишната история на нашата асоциация, не сме били свидетели на подобно единомислие.

Ще ми позволите да добавя само, че пример и стимул за нашите неотклонни действия са колегите ни от САЩ (вж. тук и тук), които издействаха в няколко щата да се провеждат изпити, след които се издава сертификат, определящ степента на владеене на български език по европейската езикова рамка. Този сертификат дава предимство на български ученици в САЩ да се ползват с предимство при кандидатстване в колежи, университети и при наемане на работа. Особено важен е успехът, постигнат в Чикаго от колегите ни в училище ”Джон Атанасов”, с помощта на българския генерален консул г-н Анчев. Те осигуриха изпитът да се държи в българска държавна институция – в Департамента за езиково обучение към СУ „Св. Климент Охридски”.

За нас във Великобритания техният пример е може би най-примамлив, защото Обединеното кралство е в развод с Европа и все по-малко ще иска да се съобразява с нея (осван ако не е принудено). Още повече, че ние миналата година направихме местна петиция с искане за българска матура (тук тя се нарича GCSE изпит или А-левъл) и ни бе отказано. Преди 20 години тук имаше такъв А-левъл по български, но бе премахнат. Значително по-лесно би било сега да се приеме и признае един сертификат, получен след изпит в ДЕО към Софийския университет, и този сертификат да дава същите права като една евентуална матура.

Ще търсим пътища децата ни да имат право навсякъде да получат правата, които имат децата с майчин си език английски, френски, немски, испански, италиански, и ще разчитаме на активната дейност на МВнР, на българските посланици, на МОН. Министър Красимир Вълчев е готов да подкрепя докрай Петицията на АБУЧ, но и да поведе разговори на двустранно ниво с колегите си – министри на образованието в страните на ЕС.

България само след дни ще бъде председател в Съвета на ЕС и фактът, че г-н Бойко Борисов открито прояви желание да защити интересите на децата ни, обучавани в чужбина, е успех, който адмирираме.

Чака ни още по-усърдна работа. Нека! И… Дано!

 

Снежина Мечева,

говорител на АБУЧ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.