Home » Авторски страници, българи зад граница

Seal of Biliteracy: Втори изпит по български език в Чикаго

2017.11.07 Няма коментари
Spread the love

Уважаеми родители и ученици,

Уважаеми учители и директори на българските училища в щата Илинойс,

През 2017 г. Генералното консулство в Чикаго, съвместно с българските училища в Чикаго, успяха да включат българския език в образователната система на щата Илинойс.

Благодарение на експертната помощ на Департамента за езиково обучение при Софийски университет „Св. Климент Охридски” (ДЕО – СУ), изпитът по български език беше сертифициран и признат от Борда по образование на щата Илинойс (Illinois State Board of Education – ISBE). На проведения през м. май 2017 г. изпит се явиха 9 ученици, като всеки един издържа успешно теста. Нашият пример вече се разпространява и в други щати на Америка, където има големи български общности – Калифорния, Ню Йорк/Ню Джърси, района около столицата Вашингтон.

Свидетелство – Seal of Biliteracy

ГК – Чикаго има удоволствието да Ви информира, че на 9 декември 2017 г. ще се проведе вторият изпит по български език за придобиване на сертификат, чрез който зрелостниците могат да се включат в програмата „Печат за двуезичност” на щата Илинойс (Seal of Biliteracy).

Проверяващи от България отново ще бъдат нашите партньори от Департамента за езиково обучение при Софийския университет „Св. Климент Охридски” (ДЕО – СУ), които ще издават съответните сертфикати/свидетелства.

Първите издържали изпита по български език за Програмата Seal of Biliteracy със свите свидетелства. В центъра е генералният консул Иван Анчев.

Сертификатите/свидетелствата са на двата езика – български и английски. Координатор от страна на българските училища в Чикаго ще е г-жа Боянка Иванова – директор на училище „Джон Атанасов”. Въпросите към нея можете да задавате на и-мейл адрес: [email protected]. Разбира се, при необходимост, към ГК – Чикаго също могат да бъдат задавани въпроси: [email protected].

По-долу Ви представяме по-подробна информация по предстоящия изпит:

Дата на провеждане: 9 декември 2017 г.

Час на провеждане: подлежи на допълнително уточнение с изпитващите от София. При всички положения ще е в предиобедните/обедните часове местно чикагско време на 9.12.2017 г.;

Място на провеждане: Oakton Community College, 1600 E. Golf Rd., Des Plaines IL, 60016. Точните учебни стаи/зали ще бъдат уточнени няколко дни преди изпита. Молим да се има предвид, че Oakton Community College не участва в администрирането на този изпит, респективно към колежа не следва да бъдат отправяни питания по този въпрос.

Такса за участие в изпита: 115.00 (сто и петнадесет) щ. долара, платими към ДЕО – СУ по банков път + допълнителни 35.00 долара за административни разходи по провеждането на изпита в Чикаго (квестори, наемане на зали и други).

График с указания: График-указания за Seal of Biliteracy – December-2017

 

Подробни указания за банковия превод към ДЕО – СУ могат да се видят в приложената по-горе информация. Начинът на заплащане на 35.00 долара за административни разходи в Чикаго ще бъде уточнен допълнително. ГК – Чикаго не е страна по финансовите взаимоотношения във връзка с изпита между родителите/учениците – ДЕО-СУ и координаторите на изпита в Чикаго. ГК – Чикаго не събира каквато и да било такса по провеждането на изпита.

ГК – Чикаго изразява надежда, че ще бъде регистрирана висока активност на тазгодишния изпит по български език. За тези ученици, които датата 9 декември 2017 г. не е удобна (поради някаква конкретна причина), предвиждаме евентуално провеждане на допълнителна изпитна сесия през втората половина на м. януари 2018 г.

Пожелаваме здраве и успех на всички зрелостници!

 

Генерално консулство на Р. България в Чикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.