Home » Авторски страници, българи зад граница

Връчването на дипломите по български език в Чикаго

2017.06.28 Няма коментари
Spread the love

DSCN4732

Както нашето издание вече информира (вж. тук), на 13 юни 2017 г. в Чикаго тържествено бяха връчени удостоверенията на българските младежи, успешно издържали изпита по български език на ниво В1, издадени от Департамента за езиково обучение към Софийския университет.

Генералният консул Иван Анчев и директорът на БУ "Джон Атанасов" в Чикаго Боянка Иванова

Генералният консул Иван Анчев и директорът на БУ “Джон Атанасов” Боянка Иванова

Удостоверенията бяха връчени в сградата на Генералното консулство на Р. България от генералния консул Иван Анчев. Въз основа на този изпит българските ученици ще могат да впишат българския език в американските си дипломи за средно образование и да получат Печат за двуезичност.

DSCN4720

Това е първият изпит по български език, одобрен от образователното министерство на щата Илинойс по програмата Печат за двуезичност / Seal of Biliteracy и е значително постижение в признаването на българския език в САЩ.

DSCN4722

Софийският университет “Св. Климент Охридски” е първият български университет, одобрен в САЩ като валидиран за знанията по роден език.

DSCN4728

На церемонията в Българското генерално консулство в Чикаго присъстваха шестима от деветимата успешно издържали изпита по български език ученици.

DSCN4724

Желаем на всички явили и се издържали този изпит успешен по-нататъшен път в живота, както и това тези изпити да се превърнат в традиция. Спомагаща за съхраняването на българския език зад граница и за повдигането на самочувствието и възможностите за реализация на българските деца в Илинойс и не само там.

DSCN4726

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.