Home » Авторски страници, българи зад граница

Гала-вечер на източните бойни изкуства в център “Магура”

2017.11.16 Няма коментари
Spread the love

На 2 декември 2017 г. (събота), от 18 до 20 часа, в център „Магура” в Чикаго за първи път в Америка ще бъдат представени на едно място бойни изкуства от Корея, Китай и Япония. Ще бъде изпълнена и Чадо – японска чайна церемония.

Истинските бойни изкуства са школа за проявление на духа. Вечерта ще започне с демонстрация на корейското бойно изкуство Таекуондо от деца на клуб „Спартак” при център “Магура”, ръководен от мастър Стан – Станислав Станимиров – Черен Колан, трета степен (дан) Кукиоун и четвърти дан USNTF. Той е отдал повече от 25 години на този спорт. Завършил в България Националната спортна академия, специалности “Таекуондо” и “Физическо възпитание и спорт”. Бивш национален състезател на България, републикански шампион, бронзов медалист от Балканско първенство “Атина ‘2000” – Гърция и др. Има над 15 години опит като треньор в работа с деца и възрастни.

След това ще бъде демонстрирано китайското бойното изкуство Уинг Чун, което е с 350 годишна история. Това е цялостна система за самозащита, която преобразува мощта на нападателя, използвайки силата му, което дава напълно ново разбиране за нашите възможности. Практикуващият развива умения да контролира не само тялото си, но и съзнанието си, като не се поддава лесно на импулса на емоциите. На гала-вечерта Уинг Чун ще бъде представен под ръководството на сифу Герман Атанасов, който повече от 20 години се занимава с това бойно изкуство. Зрителите ще имат възможност да видят как жените се защитават при нападение, Лат Бао техники за ученици, формите Чам Кю, Био Джи и техники в движение – Чи Сао. Сифу Герман е сертифициран инструктор и има собствена школа Wing Tsun Illinois, която в момента има класове в Уилинг и Маунт Проспект.

Най-достъпната и най-ефективна методика за поддържане на добро здраве и удължаване на младостта, до която човечеството се е докосвало, е китайската оздравителна практика Чи Гун. Чи означава жизнена енергия, а Гун – овладяване или овладяване на енергията. Чигун е уникален профилактичен метод и изкуство за генериране на жизнена енергия, с който се постига баланс и хармония. От много години целият свят е изумен от простотата и скоростта, с която Чигун постига тези резултати. Днес над 400 милиона души се занимават с Чигун. Стиловете Уджи и Шен от Чигун са били пазени в тайна и са считани за привилегия на древните мъдреци. Отделни форми от тях ще бъдат показани от Шихан – Гранд мастър Дик Дерик, който се занимава с Чигун повече от 35 години. Изучавал 10 години стиловете Уджи при китайския мастър Дзън Шан и стила Шен Джуанг при неговия създател гранд мастър Ченг Шонг Чен, с когото работи от 20 години и до днес. Той ще демонстрира Лечебен Чигун – формата Уджи Шан Уан, както и от бойното изкуство – форма с меч. Гранд мастър Дик Дерик води класове по Лечебен Чигун в център „Магура”.

Тай Дзи Цюан е древна китайска практика за физическа хармония на тялото и бойно изкуство. Изградена е върху философията на Дао за двете противоположности на Ин и Ян. Бойното изкуство ще бъде демонстрирано от сифу Герман Атанасов, който се занимава с Тай Дзи повече от 23 години. Започва да тренира Тай Дзи през 1994 в школата „Бял Дракон“ в Пловдив. От 1995 участва в национални състезания и през 1997 печели първи места в раздел Ян стил. От 1997 г. до заминаването му в Чикаго е инструктор в школата в Пловдив. През 2001 г. участва за първи път на семинар с Майстор Ян Джън в Детройт, Мичиган. Там се запознава лично с майстора и започва да го посещава за частни уроци в Сиатъл, както и да участва в негови семинари в различни градове. През 2006 г. заедно със своя първи учител сифу Станислав Багалев основават Българска Ян Стил Асоциация. През 2013 г. защитава 4 Ранг по системата на Ян Фамилия, а от 2012 г. е Асоцииран инструктор към Международната Ян Фамилна Асоциация. Понастоящем преподава Ян Стил в Zhya Holistic Center, Mount Prospect, IL

За първи път пред българската общност в Чикаго ще бъде демонстрирана Чайна церемония – нарича се ЧАДО или пътят на чая. Корените на ритуалното поднасяне на чай се крият в дзен-будистките храмове. Монасите го приемали, за да ги държи будни по време на дългите медитации. Чадо ще бъде показан от Дик Дерик, който е обучен в Чадо преди 33 години в дзен манастира Енгакуджи в гр. Камакура, Япония, през 1984 г. и 1985 г. От манастирите чайната церемония се пренася в аристократичните слоеве. Извършвала се в елегантен чаен павилион (чатеи), а после в къща с по-семпъл вид. До пълния си разцвет церемонията достигнала при Рикю сан, най-големият японски майстор на чай. Идеалът му за церемония бил тя да бъде колкото се може по-проста и естествена.Той я премества в обикновена къща, а после дори в селска сламена колиба (соан). Първоначално се е извършвала само от мъже, а по-късно от жени, за предпочитане неомъжени.

След изкуството Чадо ще се насладите на Карате Шотокан. Това е стил в карате, основан от сенсей Гичин Фунакоши и неговият син Йошитака Фунакоши. “Шото” е поетичния псевдоним на Гичин и означава движението, което извършват боровете при вятър. В японския език “кан” означава “къща”, “зала”. Като всеки стил в карате и Шотокан има свои особености. Това, което прави Шотокан уникален сред другите стилове, са ниските стойки. По такъв начин атакуващият или отбраняващият се има по-голяма устойчивост. Ниската стойка спомага и за по-голямо затрудняване на противника. Един от ръководните принципи в Шотокан е: „Не мисли, че трябва да победиш. По скоро мисли, че не трябва да загубиш.” Демонстрация ще бъде направена от Георги Георгиев – Джоси, носител на една от най-високите степени (дан) по Шотокан в България, главен инструктор и президент на WSKF – България.

Гала вечерта на източните бойни изкуства ще приключи с Тамешивари – ритуално чупене на дъски, керемиди и тухли от участници.

ЗАПОВЯДАЙТЕ НА ЕДНО НЕОБИЧАЙНО ШОУ-ДЕМОНСТРАЦИЯ,
КОЕТО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВИДЯНО ВСЕКИ ДЕН!

 

Център “Магура”

Global consulting plus

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.