Home » Авторски страници, българи зад граница

Среща на Цачева и Радев с представители на българската общност във Вашингтон

2017.11.20 Няма коментари
Spread the love

Министърът на правосъдието Цецка Цачева и министърът на вътрешните работи Валентин Радев се срещнаха на 17 ноември с около 40 българи от Вашингтон и региона. Г-жа Цачева поздрави успелите българи – посланици на България в Америка и по света. България е различна от преди 28 години и заслуга за това, според нея, са отворените граници и възстановеният парламентаризъм. Цецка Цачева допълни: „Вие, имигрантите, сте много критични. Искате всичко да се случва бързо, по правилния път, но в живота не винаги пътят е толкова гладък. Имаме обаче политическа воля и амбициозна програма. Стараем се със сърце и душа образът на България да е по-чист, по-добър и по-желан.“

Тя заяви, че България е във финалната фаза от подготовката си за 1 януари 2018 г., когато ще поеме ръководството на ЕС. Консенсусът между 28 държави няма да е лесен, но правителството залага на дипломацията, търпението и диалога. Накрая г-жа Цачева завърши с призив да се издигне авторитетът на българските учители, на които не отдаваме нужното внимание като съвремени будители. Според нея образованието и превенцията са най-важни за повишаване на стандарта и благосъстоянието на България.

Министър Валентин Радев също обърна специално внимание върху образованието, което е във фокуса на правителствената дейност за обхващането на всички деца в началното образование, включително ромите и други маргинални прослойки. Целта на програмите е децата да се задържат по-дълго време в училище, след което те сами ще се закрепят в системата. От тук престъпността ще намалее, защото знаещият човек е силен. Вторият акцент в обръщението на министър Радев беше сигурността. Той даде пример как чуждестранни инвеститори избират България, заради относителната сигурност на фона на останалите държави. ЕС признава и одобрява добросъседските ни отношения. „София е красиво, стабилно и сигурно място. За разлика от Западните балкани, Украйна, Гърция, Турция, у нас не е имало кръвопролития. Преходът е бавен, труден, но в България никой никого не уби. Не сме богати, но сме живи“ – подчерта Радев. Министерството е назначило 1100 нови полицаи и работи за повишаване на тяхната квалификация. Министърът заяви с гордост, че убитите по пътя са намалели от 1000 годишно на 600 от встъпването на ГЕРБ на власт, което се дължи според него отчасти на удвоените глоби и постоянното видеонаблюдение.

Срещата премина при повишен интерес от страна на българската общност в региона. Поводът за посещението на двамата министри е редовната работна среща на министри на ЕС и САЩ.

 

Бойко Антонов, Бойка Попова,

Българско училище “Христо Ботев” – Вашингтон

———————————————————————————————————————————————————————–

Бел.ред.: На срещата, както се вижда от снимките, е присъствала и Анастасия Мозер. Надяваме се, впрочем, че българските политици и управленци ще разберат все някога, че голямото социално неравенство в България и натрупаните социални проблеми ще продължават да пращат нови и нови български емигранти по света. Както и, че колкото и българските емигранти да носят винаги България в сърцето си, това какъв е образът на бъларската държава в чужбина зависи на първо място от политическите и управленски решения, които се взимат в нея.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.