Home » Авторски страници, политика

Парламентарни игри

2017.11.19 Няма коментари
Spread the love

Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. Снимка: БГНЕС

“БСП и ДПС се договориха да внесат вота си на недоверие към кабинета “Борисов 3″ веднага след приемането на Бюджет ‘2018. Това обявиха представители на контактните им групи, които се срещнаха в парламента. Чeтири са възможните теми – несправяне в борбата с корупцията, провал на политиката в националната сигурност и отбрана, а така също демографската криза и здравеопазването.” – из съобщение на БНТ, 8 ноември 2017 г.

Йордан Цонев, Жельо Бойчев и други депутати от БСП и ДПС. Снимка: Десислава Кулелиева, в. “168 часа”

БСП и ДПС декларират, че искат да свалят правителството.

В четвъртък обаче на Правна комисия ГЕРБ и ДПС в съюз приеха закона за вторичното разграбване на КТБ!

От една страна Карадайъ критикува, от друга Данчо Цонев успява да си пробута закона.

В петък Корнелия бе изиграна.

Борисов жертва пешката Главчев, но се включи Марешки, който реши да се направи на интересен и каза, че няма да влезе в Народното събрание до оставката на Иво Христов.

Проф. Иво Христов от БСП и Веселин Марешки от “Воля”

Сега следва най-интересното:

Вотът на недоверие, който опозицията подготвя, изглежда обречен изначално, защото подкрепящите го са само 106, а Конституцията предвижда над 120, за да е успешен. Работата е там, че лидерът на “Воля” Веселин Марешки декларира, че неговата парламентарна група няма да влезе в зала, докато Иво Христов от БСП не подаде оставка. Както се видя, от БСП нямат никакво намерение да се лишат от Христов, а и заплахата на Марешки никак не ги касае. Тя е по-скоро в ущърб на управляващите, които рядко имат в залата 121 депутати и разчитат на опозицията, и най-вече на партията на Марешки да осигури кворум за провеждането на заседанията. Макар и главата на Главчев да хвръкна уж заради посещението на Антонио Таяни и връщането на опозицията в пленарната зала, за да не се изложим пред председателя на Европейския парламент, който ще държи реч пред нашия, та не било удобно да е пред празна зала – истината е, че управляващите не биха могли да работят без опозицията да присъства на заседяния, защото без нея кворум би се осигурявал изключително трудно. Знаейки това, нека си дадем сметка доколко е искрено желанието на опозицията да свали правителството, след като тя разбира се е напълно наясно с тези обстоятелства.

 

Стела Николова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.