Home » Авторски страници, българи зад граница

Демократичен съюз на българите: Къде беше Здравната инспекция, когато босилеградчани умираха в линейките на път за Сурдулица, Враня и Ниш?

2017.11.13 Няма коментари
Spread the love

Босилеград, 12 ноември 2017 г. Демократичният съюз на българите остро осъжда нечовешката постъпка на полицията в Босилеград и на Отдела на здравната инспекция в Ниш при Сръбското министерство на здравеопазването, които на 10.11.2017 г. в центъра на Босилеград проведоха показна полицейска акция и арестуваха и задържаха през целия ден тримата български граждани – лекарите д-р Валентин Янев, д-р Красимир Андреев и д-р Цветанка Цолова, по време на провеждането на хуманитарни медицински прегледи на социално застрашени и нуждаещи се от специлизирана медицинска помощ граждани в КИЦ „Босилеград“.

Същевременно, ние поздравяваме навременната намеса на Посолството, Генералното консулство, позицията на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова и позицията на външния министър на Р. България г-жа Екатерина Захариева, които подкрепиха КИЦ „Босилеград“ и Иван Николов в борбата му за интересите на българското малцинство.

Тази брутална и дълбоко антихуманна по същността си показна полицейска акция нямаше нищо общо с рутинен инспекционен контрол на Здравната инспекция от Ниш, която, според думите на самите инспектори, за последен е идвала в Босилеград преди осем години!

Драголюб Иванчов

Ние задаваме въпроса къде беше Здравната инспекция, когато босилеградските граждани умираха в линейките на път до специализираните клиники в Сурдулица, Враня и Ниш? Кога Здравната инспекция за последен път е проверила дали и как се правят медицински прегледи на все още живите възрастни и безпомощни хора в далечните босилеградските села? Къде беше здравната инспекция да контролира как и с какви коли се извозваха тежко болните от Босилеград до ВМА в София, когато това го организираше община Босилеград? Знаят ли господата здравни инспектори, че повечето босилеградски граждани предпочитат на собствени разноски да се лекуват в България, вместо да бъдат подлагани на изпитанията и униженията, на които ги подлага сръбската здравна система, на която цял живот плащат медицинските си застраховки?

За сръбските полицейски и здравни инспектори през последните осем години най-голямото престъпление е хуманитарната акция, в която българските лекари оказват медицинска помощ по покана на КИЦ „Босилеград“. За полицията в Босилеград е много по-важно дали на сградата на КИЦ „Босилеград“ стои българското знаме, дали и как се отбелязва Денят на Западните покрайнини, поредната годишнина от подписването на Ньойския договор и пр., от това как например се провеждат и фалшифицират изборите за местна власт в Босилеград, какво е качеството на питейната вода, на хигиената в града, на околната среда и други жизнено важни неща.

Опитвайки се да стоварят отговорността върху КИЦ „Босилеград“, сръбските власти за пореден път се опитват да хвърлят прах в очите на българската общественост и на представителите на българската държава, за да не видят купища други проблеми, които застрашават самото оцеляване на българското малцинство в Сърбия.

Арестувайки тримата български лекари, полицията в Босилеград изпълни една мръсна политическа поръчка на кмета на Босилеград Владимир Захариев, с която той си отмъщава заради това, че българската държава пое в свои ръце оказването на медицинска помощ на българи от Западните покрайнини във Военномедицинска академия и го лиши от възможността той да я използва за собствени политически цели.

Няма никакво съмнение, че в тази своя дейност кметът и председател на Националният съвет на българското малцинство Владимир Захариев се ползва и с подкрепата на централната власт в Белград, която неслучайно толерира всички негови престъпни действия през последните 16 години.

Внимателно анализирайки действията на сръбските власти във връзка с „арестуването“ на паметната плоча с имената на жертвите от Босилеградският погром, протакането на възстановяването на обучението на български език в училищата, изгонването на българската компания КАЛИНЕЛ от Босилеград, общото социално-икономическо положение на българското население и най-накрая, арестуването на тримата български лекари при провеждането на хуманитарна акция в Босилеград, Демократичният съюз на българите за пореден път призовава двете държави за цялостно преосмисляне и преустановяване на положението на българското малцинство в Сърбия по начин, който да гарантира нормални условия за живот на хората.

Демократичният съюз на българите за пореден път призовава всички политически представители и граждански сдружения в Босилеград и Цариброд, да преодолеят политическите си пристрастия и разделения и да се обединят на обща политическа платформа за спасение на българското малцинство.

 

Демократичен съюз на българите,

председател Драголюб Иванчов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.