Home » българи зад граница, Избрано

Ездачът на апокалипсата

2017.11.23 Няма коментари
Spread the love

Иван Николов, ГЛАС ПРЕС

Кметът на Босилеград Владимир Захариев, който е вече четвърти мандат на този пост. Снимка: БГНЕС

В Босилеград, който за съжаление, (все още) се намира в Сърбия, в която управниците се кълнат в ЕС, и след един век не смее да се отдава почит и да се сложи паметна плоча на невинните жертви на сръбският четнически войвода Коста Печанац, избити на 15-16 май 1917 г. в Босилеград и околните села.

Поне така каза кметът и председател на Националният съвет на българското малцинство Владимир Захариев. И отказа да посрещне българската вицепрезидентка Илияна Йотова, защото, видите ли, не могъл „да й гарантира сигурността“ в Босилеград? Та оттогава и неговата сигурност в България е под въпрос, ама това е друга тема.

Паметната плоча бе прибрана от полицията, да не би случайно с нея да се оскверни паметта на славния сръбски войвода Коста Печанац, който май нещо е роднина със сегашните СРС/СНС управници в Белград и за когото неговите четнически почитатели събират пари да му направят бюст паметник в Куршумлия.

Засега.

Щото не е изключено и наш батко Владко един ден да дръпне платното от паметника на Печанац в центъра на Босилеград. И под звуците на „Спремте се, спремте четници“ да дръпне една реч за славният сръбски войвода Печанац, който със своите верни другари е нахлул в Горна и Долна Любата да ни „освободи“ от „майка България“!? Представяте ли си как хубаво ще пасне шайкачата с четническа кокарда върху олинялата вече „а ла мокра гарга“ прическа?

Не се смейте. Човекът има опит с тия работи. Вижте паметната чешма на „освободителите от българския фашизъм“ в центъра на Босилеград, на три крачки вдясно от паметника на Левски.

Пък и какво друго може да направи?

Да не си мислите, че са го турили на тая длъжност да ни осигури работа, сигурност, здравеопазване и Босилеград да стане европейски град?

Няма такова нещо.

Той е довереното лице, което трябва да продължи пъкленото дело на Печанац. Да изчисти завоюваните български територии от българи, с щедрата подкрепа на внуците на рехабилитараният Печанац и с благословията и горещите молитви на Пахомия – Николай Велимирович.

И друго. Откъде-накъде тука ще се навърта някакъв български бизнесмен, който ще дава работа на хората и ще ги върти на родните им огнища! Нали делото на Печанац изисква те час по-скоро да се махнат от тука и да освободят Босилеград от всякаво българско присъствие в името на Велика Сърбия.

И откъде-накъде тука на суверенната четническа територия ще идват български лекари да лекуват някакви болни българи, когато делото на Печанац изисква те да измрат колкото се може по-скоро, за да може скиптърът на цар Душан да се протегне още по на изток, по възможност чак до Черно море!?

Та така, който и тая година не проумял, няма и да проумее. В Босилеград не можем да почетем мъртвите, не можем да дадем работа на здравите и не смеем да окажем помощ на болните.

Особено ако лекарите са наши сънародници, дошли от България.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.