Home » Авторски страници, българи зад граница

Радев и Захариева в САЩ. Срещи на президента с българите в Ню Йорк и в Чикаго

2017.09.17 Няма коментари
Spread the love

Откриване на 72-та сесеия на ОС на ООН. Снимка: © Getty Images/Guliver

Българският президент Румен Радев и външният министър Екатерина Захариева заминават за САЩ. Захариева е част от официалната българска делегация, ръководена от президента Радев, която ще вземе участие в 72-та сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации. Сесията, която се провежда в Ню Йорк, вече започна на 14 септември. Общият дебат на високо ниво ще бъде официално открит на 19 септември.

На 20 септември, около 19 ч. българско време, българският президент ще направи изказване пред Общото събрание на ООН. Румен Радев ще участва в глобалния бизнес форум на Майкъл Блумбърг и ще има среща с президента на Световната банка Джим Йон Ким. На 21 септември българският президент ще се срещне с представители на американски компании, на 22 септември – с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Румен Радев и Екатерина Захариева. Снимка: Еconomic.bg

В рамките на сесията на ОС на ООН, в периода от 18 до 22 септември, министър Захариева ще участва в различни многостранни формати, на които ще бъдат дискутирани широк кръг от въпроси, свързани с международния мир и сигурност, противодействието и предотвратяването на тероризма, екстремизма и трафика на хора. Захариева ще проведе и двустранни срещи със свои колеги от Азия, Близкия Изток, Северна Африка, Латинска Америка и Европа.

Българската църква “Св. св. Кирил и Методий” в Ню Йорк

В Деня на независимостта на България, 22 септември, официалната ни делегация ще посети българската църква “Св. св. Кирил и Методий” в Ню Йорк, където ще се срещне с митрополит Йосиф и ще бъде отслужен молебен по повод националния празник. По-късно на 22 септември е планирана и среща с българската общност в Ню Йорк.

Българската църква “Света София” в Чикаго

На 23 и 24 септември президентът Румен Радев и министър Екатерина Захариева ще бъдат в Чикаго. Както вече съобщихме (вж. тук), на 24 септември, от 12 часа, в българската църква в „Св. София“ ще има среща на президента с българската общност в Чикаго. Румен Радев ще разговаря и с млади български професионалисти от финансовото сити. Предвидено е и посещение в българското училище “Джон Атанасов”. Българският президент ще има среща и с кмета на града Рам Емануел.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.