Home » Авторски страници

Ден на отворените врати в МВнР

2017.09.18 Няма коментари
Spread the love

Десетки посетители се запознаха с работата на Външно министерство в рамките на Европейските дни на наследството.

Министерството на външните работи отвори вчера врати за посетители в рамките на инициативата “Европейски дни на наследството – София 2017”, която се проведе на 16 и 17 септември. Над сто жители и гости на столицата избраха да отделят част от времето си в неделния ден, за да се запознаят отблизо с работата на институцията.

С посетителите на Деня на отворените врати се срещна и разговаря зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. Той подчерта, че целта на инициативата е институцията да бъде все по-отворена и по-достъпна за българските граждани.

“Именно тук работят хората, които имат значителен принос за това България да има значими външнополитически позиции в международен план” – каза още зам.-министър Георгиев и благодари на гостите за интереса към дейността на ведомството.

Посетителите научиха какво съдействие може да окаже Външно министерство на българските граждани в чужбина при кризисни ситуации. В рамките на отворените врати те имаха възможност да се запознаят с богатия художествен фонд на институцията и да научат любопитни детайли за дипломатическия протокол.

Представен бе и процесът на вземане на решения в Съвета на ЕС, приоритетите на предстоящото българско председателство на Съвета и активната роля на България за утвърждаване на европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Кабинетът на министъра и конферентните зали на министерството също бяха отворени за гостите.

Инициативата Европейски дни на наследството е подкрепена от Съвета на Европа и от Европейската комисия, провежда се всяка година през месец септември и в нея се включват милиони хора от почти всички страни на нашия континент.

Първите дни на културното наследство са организирани през 1984 г. във Франция от Министерство на културата, по инициатива на министър Жак Ланг. От 1991 г. насам са познати като Европейски дни на наследството. В значителен брой държави, между които и България, те имат голям успех сред хората, предоставяйки им възможност да посетят престижни обекти, които обикновено са с ограничен достъп. Инициативата допринася и за това гражданите да осъзнаят важността на опазването и популяризирането на културното наследство.

Текст и снимки:

Пресцентър на МВнР

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.