Home » Авторски страници

Михайлова и Цачева искат помощ от ЕК относно съдебната реформа

2017.07.21 Няма коментари
Spread the love

Пресцентърът на Външно министрество информира късно снощи, че на 21 юни 2017 г., с писмо на вицепремиера по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева и на правосъдния министър Цецка Цачева, е била поискана техническа помощ от Службата за подкрепа на структурната реформа спрямо съдилищата в България. Предложението е техническата помощ да се проведе по модела на експертната мисия, която през 2016 г. е изготвила анализ на структурния и функционален модел на Прокуратурата в Р. България. И да се сформира работна група от съдии от държави-членки на ЕС, които да направят работни посещения в България и да представят окончателен доклад с констатации и препоръки.

8

Със същото писмо, изпратено преди месец, се иска и външна експертна помощ за Инспектората на Висшия съдебен съвет, свързана с обмяната на опит и добри практики с органи в държави от ЕС, които имат сходни правомощия.

Писмото на Михайлова и Цачева е било изпратено до Валдис Домбровски, заместник-председател на ЕК, наблюдаващ работата на Службата за подкрепа на структурната реформа, до Франс Тимерманс, първи зам.-председател на ЕК, и до Александър Италианер, генерален секретар на ЕК. В оригинал то може да се види тук – letter_ez_cc

В писмото се казва, че “Помощта, предоставена от Службата, във връзка с техническата помощ за реформата в Прокуратурата на Република България, е от огромно значение при изпълнение на препоръките от последния Доклад за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка /януари 2017 г./. Вземайки предвид ползотворността на предоставената техническа помощ, с настоящото писмо отправяме искане до ЕК – Служба за подкрепа на структурните реформи за предоставяне на такава помощ и през 2017 г. Основните наши усилия са концентрирани в областта на съдебната реформа и посочените препоръки по Механизма за сътрудничество и проверка. Ние считаме за необходимо провеждането на мисии и по отношение на други институции в съдебната система на Република България и за независимостта и интегритета на магистратите”.

Техническото задание на експертната мисия, както и програмата за посещенията на съдиите, ще бъдат изготвени в съгласуване със заинтересованите институции – върховните съдилища и Инспектората на ВСС, се казва още в прессъобщението на МВнР.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.