Home » Авторски страници, политика

Радев пред БГ посланиците: Да покажем, че България може да е лидер и да управлява процесите в ЕС

2017.07.21 Няма коментари
Spread the love

Вторият ден от годишната конференция на българските посланици, която се провежда в София, завърши вчера с изказване на българския президент Румен Радев, информира пресцентърът на МВнР.

KYO_1795

Румен Радев изтъкна, че: „Председателството на ЕС не е, за да извлечем ползи, те ще дойдат на по-късен етап. Трябва да покажем, че България може да бъде лидер и може да управлява процесите в ЕС, тогава ще дойдат ползите, когато отношението към България бъде друго“. Той каза още, че приоритетите на правителството за Председателството са амбициозни, но ясно зададени и добре структурирани. „Мястото на България е в Шенген. Крайно несправедливо и нерационално е ние да защитаваме европейските граници, да се грижим за сигурността на европейските граждани, а да нямаме достъп до единната информационна система. В това трябва да убеждаваме всеки ден“. По темата за Еврозоната радев подчерта, че трябва внимателно да бъде избран моментът кога и при какви условия това ще се постигне.

KYO_1942

Президентът подкрепи усилията на правителството за енергийна диверсификация. А за политиката по отношение на Западните Балкани заяви: „Мисля, че кабинетът води по тази тема много активна политика и това се вижда от посещенията на премиера.”

Държавният глава допълни, че неговото присъствие трябва да бъде разбирано от участващите в срещата дипломати като знак, че президентската институция е ангажирана изключително сериозно с тях и с тяхната отговорна и сложна дейност.

KYO_1829

Първият панел за деня беше фокусиран върху темата за енергийната сигурност и българската енергийна дипломация. „Енергетиката е отрасъл, в който геополитиката заема основно място и затова трябва да се балансира много добре със съседните страни, ако искаме да постигнем целите си. Изключителен приоритет за България е да успее да изгради междусистемните газови връзки с Гърция, Турция и Сърбия, защото те ще помогнат в значителна степен за диверсификацията на доставките. Работим последователно, за да запазим стратегическото си място като държава транзитьор на природен газ в Европа. Удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на „АЕЦ Козлодуй” имат жизненоважно значение не само за енергетиката, но и за цялата икономика на страната.“ Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред българските посланици. Министър Петкова подчерта пред тях, че конкретните стъпки, които правителството е предприело, целят изграждането на междусистемната връзка с Гърция. По отношение на интерконектора със Сърбия Петкова увери, че от наша страна всичко, което трябва да се направи, е предприето.

Петкова каза още, че България е изпратила и предпроектно проучване за реализиране на междусистемна връзка с Република Турция и изрази надежда, че има перспектива за този проект. Тя припомни, че продължава разработването на концепцията за изграждане на газоразпределителен център “Балкан” на територията на страната, съвместно с ЕК.

KYO_1730

„Има възможност да се изгради седми блок на атомната централа в Козлодуй със заплатеното оборудване. Ще вземем най-доброто решение, за да не изгубим инвестираните средства” – заяви Петкова.

По време на участието си в следващия панел на конференцията, заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова засегна приоритетите в контекста на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Основните приоритети, които ще бъдат застъпени в Председателството са инвестициите в ранното детско развитие, ромската интеграция, темата за бъдещето на пазара на труда и спазването на правата за хората с увреждания” – заяви Русинова. Тя отправи молба към ръководителите на дипломатическите ни представителства за тясна координация и съдействие, за да могат максимално да се придвижат досиетата по директивата за командироването на работници и това за социалната сигурност. Тя подчерта, че преговорите за тях ще бъдат много тежки и, че не се очаква напредък по време на Естонското председателство.

Русинова заяви, че има спад на безработицата, който през последните месеци той е достигнал около 6% при средно европейско ниво от 8,2%. „Това е добър сигнал за икономическото съживяване на предприятията в България”, изтъкна тя. Русинова открои и три основни предизвикателства пред пазара на труда – липсата на квалифицирани кадри, особено за технически и инженерни специалности, дълготрайно безработните, които са с ниска степен на образование и квалификация, и младежите, които са извън пазара на труда, но са изпаднали и от образователния процес.

KYO_1747

По време на дискусиите до обяд участие взе и председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, който обобщи по-важните теми, свързани с българските общности извън страната. Той запозна българските посланици с основните стратегически цели на Агенцията – запазването и развитието на националната, културната и духовната идентичност на всички българи извън пределите на България, подобряване на демографското състояние на българската нация, както и разпространението на положителния образ на България, българските култура, история, традиции и духовност по света.

Харалампиев отдели специално внимание на въпросите, свързани с висшето образование. От една страна се наблюдава засилен интерес на младежи с български произход, които искат да продължат образованието си в България, а от друга – увеличаване на броя на българските студенти, учещи във висши учебни заведения в Европа, заяви председателят на ДАБЧ. Той допълни, че се предвижда увеличаване на броя на стипендиите, както и квотите за чуждестранни студенти от български произход в университети в страната. „Над 30 хиляди са българските студенти само в ЕС. Ние трябва да водим по-активен диалог с тях. Те са важен за България актив и не трябва да позволяваме връзката да се прекъсва“ – каза още Харалампиев и посочи, че в тази връзка ДАБЧ подкрепя инициативи на гражданското общество, насочени към тази група младежи.

„Наблюдава се ръст на заявленията за придобиване на българско гражданство с над 260%, сравнено с 2014 г. Трябва да бъдем адекватни за новите условия, пред които сме изправени“ – добави той, като заяви, че са нужни законодателни промени за облекчаване на този процес.

IMG_0091

До края на втория ден срещи с посланиците проведоха заместник-министърът на външните работи Емилия Кралева и директорите на дирекции в Министерството на външните работи. Темите, които бяха обсъдени, бяха свързани с националните въпроси и приоритетите на българската външна политика в Югоизточна Европа, ЕС и НАТО, както и излизането на Великобритания от Европейския съюз – се казва още в прессъобщението на МВнР.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.