Home » Авторски страници, българи зад граница

Първият изнесен консулски ден в Босилеград

2017.07.21 Няма коментари
Spread the love

IMG_0358

На 20 юли 2017 г. пълномощния министър на Генералното консулство на Р. България в Ниш Николай Колев проведе първият си консулски ден в КИЦ „Босилеград“. Освен с ръководството на КИЦ-а, г-н Колев се срещна с граждани, представители на бизнеса и представители на „Инфо Пулс“ и „Инфо Кодал“.

Бяха представени проблемите на малцинството, бизнеса, проблемите с придобиване на българското гражданство, образованието на майчин български език, нарушаване на правата на българското малцинство и бяха обсъдени бизнес инициативи които биха могли икономически да съживят района.

IMG_0359

Пълномощния министър Николай Колев от своя страна представи програмата „Изграждане на административен капацитет и демократични институции“, която е в изпълнение на Средносрочната програма за помощ за развитие и хуманитарна помощ за периода 2016-2019 г. Програмата е насочена към подпомагане на реформите и процесите на прехода чрез дейности, насочени към възприемане на европейските ценности и подобряване на сътрудничеството, икономическата интеграция и демократичното развитие в Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия,Черна Гора, Армения, Грузия, Молдова и Украйна.

20140112_867491983406539_6432957243337395275_n

Приоритетните области са: подпомагане на демокрацията и подкрепа за доброто управление, защитата на правата на човека и насърчаването на гражданското общество; опазване на околната среда; повишаване на качеството на образованието; устойчиво управление в областта на земеделието и храните; подкрепа на по-качествено здравеопазване; подкрепа на инициативи за разширяване на взаимната търговия и инвестиционната дейност; защита на културното многообразие; изграждане на капацитет в подкрепа на сигурността и развитието.

Проектите трябва да се представят до 30 юли 2017 г. в Генералното консулство на Р. България в Ниш.

Провеждането на консулски дни ще продължи и занапред – всеки вторник в КИЦ „Цариброд“ и всеки четвъртък в КИЦ „Босилеград“.

 

Иван Николов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.