Home » Авторски страници, българи зад граница

Броени дни до Десетата юбилейна конференция на АБУЧ

2017.07.20 Няма коментари
Spread the love

Както нашето издание вече съобщи (вж. тук), на 26.07.2017 г. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, от 9.00 ч. сутринта местно време, се открива юбилейната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), по повод 10-тата годишнина от основаването на асоциацията. Тя се организира със съдействието на МОН, СУ „Св. Кл. Охридски”, ПУ „П. Хилендарски”,  Западно – и Средноевропейската митрополия на Българската православна църква, Рилския манастир „Св. Иван Рилски”.

Untitled3-2-580x518

Основните въпроси, които ще бъдат обсъдени на конференцията, са:

– Отчет на дейността на АБУЧ – от първите години на създаването на асоциацията до днес: проблеми и постижения.

– Перспективи за развитието на обучението по България зад граница, задачи за изпълнение, трудности за преодоляване.

– Необходимост от всеобща подкрепа от страна на държавните институции на Петицията на АБУЧ в Европарламента за издигане на статута на българския език и въвеждане на българския език като матуритетен в страните членки на ЕС.

– Грижата за опазване на националното съзнание на младите българи в чужбина – грижа на всички. Държавата и неправителствените  организации – заедно, на думи, но най-вече на дела.

На 27 и 28 юли 2017 г. ще се проведе двудневен семинар на АБУЧ в Рилския манастир със съдействието на Западно – и Средноевропейския митрополит Антоний, на епископа на Рилския манастир Евлогий и на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. На този семинар ще бъдат изнесени лекции, свързани с усъвършенстване на работата на българските училища в чужбина, ще се проведат професионални образователни курсове, които ще подпомагат бъдещата работа на специалистите, приели делото за образованието по България зад граница като дело на живота си.

До откриването на Десетата юбилейна конференция остават броени дни. Искрено желаем успех и плодотворно участие в конференцията на всички български учители в чужбина, които ще бъдат в София и в Рилския манастир на 26, 27 и 28 юли.

Надяваме се, че и Петицията на АБУЧ до Европейския парламент за въвеждането на българския език като матуритетет за страните членки на ЕС най-сетне ще намери пълна подкрепа от всички български институции и официални представители. Защото за тази своя идея и инициатива Асоциацията на българските училища в чужбина се бори вече доста време и не всички официални представители на българската държава я подкрепиха, за съжаление, откакто АБУЧ започна да търси подкрепа за нея.

Петицията на АБУЧ можеше да стане, впрочем, и част от акцентите на българското председателство на ЕС, но никой официален представител на България не се сети да я включи сред тези акценти. Освен това не е зле да се знае от всички, че идеята за тази Петиция и за това българският език да станен матуритетет в страните членки на ЕС, не е на никой български политик или управник, каквито изявления имаше. Но всички български политици, министри, народни представители в сегашния парламент, висши чиновници и пр. могат и би следвало да я подкрепят.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.